A kiberbiztonságról tartottak konferenciát

2024.06.17. 14:26

Küzdelem a korunk „pestise” ellen

A kiberbiztonságról tartottak szakmai találkozót hétfőn a Városházán a Székesfehérvári Törvényszék és a Magyar Jogász Egylet Fejér Megyei Szervezetének közös rendezvényén. Mint elhangzott, leggyakrabban az emberek gyanútlanságát használják ki a kibertérben garázdálkodó bűnözők.

Kecskés Zoltán

Megtelt a Városháza díszterme a szakmai konferenciára.

Fotó: Fehér Gábor

Az esemény házigazdájaként Bóka Viktor címzetes főjegyző, a Magyar Jogász Egylet Fejér Megyei Szervezetének elnöke köszöntötte a résztvevőket a Városházán. Beszédében hangsúlyozta, hogy mintegy százan regisztráltak a találkozóra, ami jól mutatja a téma aktualitását. A teremben gyakorló ügyvédek, igazgatási szakemberek, vállalati jogászok, közgazdászok, gazdasági szereplők egyaránt jelen voltak. 

A megjelenteket házigazdájaként Bóka Viktor címzetes főjegyző, a Magyar Jogász Egylet Fejér Megyei Szervezetének elnöke köszöntötte.
Fotó: Fehér Gábor / FMH

– Mindig nagyon nagy öröm a jogászegyletet vendégül látni itt a Városháza dísztermében, amely egy autentikus helyszín, hiszen mégiscsak az Aranybulla kibocsátását szimbolizáló festmény árnyékában történik egy-egy ilyen találkozó – ezt már Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere mondta köszöntőjében. A városvezető kulcsfontosságúnak nevezte „A kiberbiztonság innovatív dimenziói” című szakmai találkozót, mert mint fogalmazott, ez egy olyan kérdéskör, ami mindenkit érint, éppen ezért fontos, hogy a szakemberek átgondolják, átbeszéljék egy-egy ilyen alkalommal ennek a témának a jogi keretét is: – A digitális korszak egyértelműen megérkezett, hiszen egyre több dolgot intézünk digitális felületeken, a különböző platformokon, így ezeknek a védelme, biztonsága kiemelkedően fontos – fűzte hozzá a polgármester, majd megnyitotta a rendezvényt.

Cser-Palkovics András nyitotta meg a rendezvényt.
Fotó: Fehér Gábor / FMH

Turcsánné Molnár Katalin, a Székesfehérvári Törvényszék elnöke, a Magyar Jogász Egylet Fejér Megyei Szervezetének alelnöke, a rendezvény társzervezője felszólalásában az előtte szólókhoz csatlakozva hangsúlyozta a téma fontosságát: – Amióta az online térben való életünk kibővült sajnos magával hozta a csalásokat, a csalások lehetőségét is, ezért fontos, hogy lépéseket tegyünk a védekezés irányába. Bízom benne, hogy az előadások során védekező eszköztárunk is bővülhet.

A konferencia nyitó előadását Luspay Miklós, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénzügyi infrastruktúrák és pénzforgalom igazgatója tartotta.
Fotó: Fehér Gábor / FMH

A konferencia nyitó előadását Luspay Miklós György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénzügyi infrastruktúrák és pénzforgalom igazgatója tartotta, „Aktuális kiberbiztonsági kihívások a pénzforgalomban" címmel. Többek között kitért arra, hogy az idők folyamán a megtévesztés módszerei nem, csak az eszközei változtak, hogy mindezt ma modern eszközökkel, a telefon és a világháló segítségével immár a digitális térben teszik.  A könnyű pénzszerzés vágyára, vagy a félelemre alapozva próbálják kicsikarni adatainkat, de ne dőljünk be ennek. Mint fogalmazott, olyan visszaélések vannak ma Magyarországon 99 százalékban, hogy mi magunk valamilyen szempontból közreműködtünk, bedőltünk a csalóknak. Kiemelte, a jó hír az, hogy a bankban biztonságban van a pénzünk! Ha gyanúsat észlelünk, hívjuk fel a pénzintézetünket!

A továbbiakban Kovács Erika, a Pénzügyi Békéltető Testület (PBT) elnöke „Kibercsalások és átverések - a biztonság és védelem lehetséges eszközei" címmel, majd Inzelt Éva Veronika, a Budapesti Békéltető Testület elnöke a „Fogyasztói jogok és azok érvényesítése a digitalizáció korában" címmel tartott előadást.  

Sokan voltak kíváncsiak a kiberbűnözéssel foglalkozó szakmai találkozóra.
Fotó: Fehér Gábor / FMH

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában