Jelentős felújításon esik át

2024.06.24. 17:30

Egy időre elbúcsúzik orgonájától az enyingi katolikus templom (Videóval)

Mint arról néhány nappal ezelőtt a feol.hu-n olvashattak, jelentős felújításon esik át a következő hónapokban Enying katolikus templomában lévő orgona, amely még 1939-ben készült.

Déri Brenda

A lényegi beavatkozások az orgona belsejét érintik.

Fotó: Bagotai Zsanett / feol.hu

Az orgona elkészítést követően a katolikus templomba került, ahol azóta rendszeres használatban volt, így már a közel 100 éves szolgálat miatt is időszerű volt a felújítás, amit még inkább indokolttá tett az a tény is, hogy a mennyezetről omladozó vakolat igencsak megrongálta. 

Az orgonát a mai napon kezdte alkatrészeire bontani Ringhoffer Gergely orgonaépítő, aki a szétszerelést követően budapesti műhelyébe szállítja a hangszert, ahol aztán elemenként felújítja. Mint mondta a munkálatok több hónapig tartanak és, ha minden jól megy akkor szeptemberben már az ’új’ orgonával térnek vissza, amit szintén elemeire bontva szállítanak a katolikus templomba és ott rakják össze helyben. 

Fotó: Bagotai Zsanett / feol.hu

Ami a konkrétumokat illeti: megújul többek között a billentyűzet, a sípok, beállítják és átszabályozzák a szelepeket és új orgonamotor is kerül bele. 

A lényegi beavatkozások az orgona belsejét érintik, így jelentős külső változás nem lesz a hangszeren – tudtuk meg Ringhoffer Gergelytől, aki munkatársával a nap végére valószínűleg végez a szétszereléssel és átszállítja műhelyébe a hangszert és annak elemeit.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában