Veretes nevek

2024.06.20. 17:30

A kutatásban és a pénzvilágban is nyomot hagynak

A Nobel-díjas Krausz Ferenc nem csak a kapható, legmagasabb tudományos elismerés miatt kerül a címlapokra, hanem mert a szakmai munkájának köszönhetően újabb és újabb lépcsőfokokat lép a kutatások sikere felé. Most nyílt megy egy új labor, és nem mellesleg magyar érmékre is felkerült a móri születésű tudós arcképe, ahogy Karikó Kataliné is.

Palocsai Jenő

Matolcsy György, az MNB elnöke (k), illetve Karikó Katalin Nobel-díjas kutatóbiológus, biokémikus és Krausz Ferenc Nobel-díjas fizikus, a CMF ügyvezető igazgatója a kettőjük kimagasló jelentőségű kutatási eredményei előtt tisztelgő emlékérmék kibocsátási ünnepségén a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Krisztina körúti épületében 2024. június 18-án

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Nemrégiben ismét büszke volt az ország és különösen Mór városa, hogy egyik leghíresebb szülötte, Krausz Ferenc által vezetett budapesti központú kutatócég, a Center for Molecular Fingerprinting (CMF) június 17-én felavatta új lézerlaboratóriumát Szegeden, az ELI-ALPS kutatóintézetben. Ez a lépés elengedhetetlen volt annak érdekében, hogy megkezdődhessen hazánkban is az innovatív technológia használata, mert bár voltak korábban is a CMF tevékenységéhez kapcsolódóan lézeres vizsgálatok, de azokat eleddig Németországban végezték el.

Az új lézerlaboratórium átadójának programsorozatának része volt a CMF Summit 2024 – At the Forefront of Disease Profiling tudományos szimpózium, melyen nem csak Krausz tartott előadást, hanem további két Nobel-díjas is, Karikó Katalin és Gérard Mourou.

KARIKÓ Katalin; KRAUSZ Ferenc
Karikó Katalin Nobel-díjas kutatóbiológus, biokémikus és Krausz Ferenc Nobel-díjas fizikus, a CMF ügyvezető igazgatója a kettőjük kimagasló jelentőségű kutatási eredményei előtt tisztelgő emlékérmék kibocsátási ünnepségén a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Krisztina körúti épületében 2024. június 18-án
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

„A lézeres műszereink Magyarországra történő áthelyezése a müncheni laboratóriumból lehetővé teszi számunkra, hogy megkezdjük a világ első szisztematikus molekuláris ujjlenyomatvizsgáló elemzését több tízezer, már begyűjtött vérplazmamintán. Ez a kialakult partnerség ragyogó példája annak, hogy a nemzetközi együttműködés hogyan mozdíthatja elő a tudományos fejlődést, és remélhetőleg úttörő felfedezésekhez vezet” fogalmazott a Nobel-díjas fizikus, aki az előadása közben bemutatta a CMF-ben zajló kutatásokat, és gyakorlati példákat felhozva ismertette a hallgatósággal az attoszekundumos fizika fontosságát és felhasználási területeit.

Szeged több szempontból is fontos színtere volt a rendezvénynek, ugyanis Karikó Katalin, aki 2023-ban kapta meg Nobel-díjat az mRNS-alapú vakcinát megalapozó felfedezéseiért, éppen Szegeden kezdte pályafutását, még 1978-ban.

És most már nem csak a Nobel-díj és a világszerte elismert tudományos munka miatt mondható el, hogy nevüket és személyüket mélyen belevésték a történelembe, hanem azért is, mert tiszteletükre emlékérmét bocsátott ki az MNB. A pénzintézet a biokémikus és a fizikus tiszteletére 7500 forint névértékű ezüst és 3000 forint névértékű színesfém emlékérmét bocsátott forgalomba a magyar származású Nobel-díjasok előtt tisztelgő sorozatában.

A bank közleménye szerint az emlékérméket három grafikusművész tervezte, és limitált, hat-hatezer példányban jelennek meg, az ezüst érmék tükörfényes, a színesfém változatok selyemfényes kivitelben. Az érmék a Magyar Pénzverő Zrt. értékesítési csatornáin keresztül érhetők el. Az ezüst érmék, a rendelkezésre álló készlet erejéig, három hónapig, a színesfém változatok egy évig névértéken vásárolhatók meg. Az ünnepélyes kibocsátáson Karikó Katalin és Krausz Ferenc az érmékből tiszteletpéldányt, valamint az aranyból készült próbaveret egy-egy példányát vehették át. Az átadáskor ígéretet tettek arra mind a ketten: dolgozni fognak azon, hogy méltók legyenek rá.

"A Center for Molecular Fingerprinting egy különböző tudományterületeket egyesítő nonprofit kutató központ. Krausz Ferenc és csapata egy új diagnosztikai módszer megteremtésére törekszik, ezáltal az egészség megőrzésére összpontosít. Az ellátórendszer jelenlegi az erőforrások nagy részét a betegségek kezelésére fordítja, amelyeket sok esetben csak a riasztó tünetek megjelenése után diagnosztizálnak. A CMF víziója a jövőre nézve a megelőző, proaktív egészségügyi ellátás.

E cél eléréséhez a kutató központ a H4H Programon (Health for Hungary – Hungary for Health) keresztül – tizenötezer résztvevőt von be, akik meghatározott időszakonként vért adnak a kutatáshoz. A kutatók ultrarövid lézerfénnyel világítják meg a vérplazmát, majd speciális lézertechnikával rögzítik a molekuláris rezgések által kibocsátott fényhullámokat, így megfigyelhetik és nyomon követhetik a legkisebb változásokat is a vér molekuláris összetételében. Egy-egy ilyen változás utalhat az egészségügyi állapotban történt változásra, például súlyos betegségek kialakulására, nagyon korai, még a tünetek megjelenése előtti szakaszban" fogalmazott Szivák Bernadett a CMF PR and Communications Managere.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában