Hagyomány

2023.09.17. 18:00

Szüreti felvonulás és mulatság Pusztavámon

– Ebben az évben is – a Pusztavámi Német Nemzetiségi Önkormányzat szervezésében – szüreti felvonulást rendeztek, amelyen részt vettek a helyi általános iskola diákjai és pedagógusai, valamint a pusztavámi kultúrcsoportok tagjai. A felvonulás után a helyi óvoda és bölcsőde gyermekei, az iskola diákjai, a fúvószenekar, az énekkar és a vértesacsai néptánccsoport önálló műsorát láthattuk.

Nédó Géza

A bortündér (Unger Endréné) a kocsiról kínálta borral a vendégeket

Fotó: Nédó Géza

A rendezvényen részt vett Csordás Mihály Pusztavám polgármester, Pintér István alpolgármester, Gerlinger Tibor a Pusztavámi Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, valamint a település képviselőtestületének tagjai.

– Nagy öröm, hogy idén is együtt ünnepelhetünk, hiszen a szüret egy olyan hagyomány, melyhez a kemény munka mellett a finom falatok, a szép borok, a felvonulás, a zene és a mulatság is szorosan hozzátartozik. Az ősz beköszöntével elérkezett az évszak egyik legfontosabb gazdasági és társadalmi eseménye, a szüret, ami a szőlőtermesztés utolsó állomása és a borkészítés első fázisa. – mondta köszöntőjében Szili Bernadett a Pusztavámi Művelődési Ház megbízott vezetője.

A műsort a Pusztavám Község Német Nemzetiségi Fúvószenekara kezdte, akik előbb a magyar Himnuszt, majd a Magyarországi Németek Himnuszát játszották el. Gerlinger Tibor, a Pusztavámi Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke köszöntötte a résztvevőket, és mindenkinek nagyon jó szórakozást kívánt.

Szüreti felvonuláson a Pusztavámi Német Nemzetiségi Énekkar tagjai
Fotó: Nédó Géza

Nagy tapssal fogadta a közönség a Pusztavámi Szivárvány Óvoda-Mini Bölcsőde műsorát. A kicsik lelkesen és odaadóan táncoltak, jutalmuk ismét egy hatalmas taps volt. A Pusztavámi Német Nemzetiségi Általános Iskola tánccsoportja következett. Dicséret illeti Freyné Pratsler Anikó tanárnőt, aki a tánccsoport szakmai vezetője. A táncosok természetesen sváb dalokra táncoltak, méghozzá szépen, és kedvesen. Az est egyik fénypontja, a Pusztavámi Német Nemzetiségi Énekkar következett. Vezényelt: Staudt István művészeti vezető. Az énekkar ismét bizonyította, hogy nem véletlenül kapták meg az elmúlt évek egyikén a kiemelt arany fokozatot. Túlzás nélkül mondhatjuk: hatalmas sikert arattak. Jó értelemben, hatalmas meglepetést okozott a Vértesacsai Német Nemzetiségi Tánccsoport. Magabiztos táncuk, a hölgyek csinos sváb ruhája, de főleg tánctudásuk, mindenkit elkápráztattak. A fiúkat is dicséret illeti. Gratuláció illeti meg a vértesacsai német néptánccsoportot.

Vértesacsai Német Nemzetiségi Tánccsoport is jó hangulatot teremtett
Fotó: Nédó Géza

A szüreti mulatság úgy ért véget, ahogy elkezdődött: ismét a Pusztavám Község Német Nemzetiségi Fúvószenekar műsorát hallgathattuk, akik szintén arany minősítéssel rendelkeznek. Karmesterük: Katona Ármin.

A szüreti mulatság jó hangulatban ért véget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában