Hangya-nap egy kicsit más formában

2023.09.23. 20:41

Régi filmkockákon elevenedtek meg a mintaközség nagy eseményei (galéria)

Hangya napot tartottak Tordason, amelyen megkoszorúzták az egykori Hangya Szövetkezet igazgatójának szobrát, előadás hangzott el a szövetkezet falubeli tevékenységéről, de süteményeket is lehetett kóstolni.

Borsányi Bea

Fotó: Fehér Gábor / FMH

Tordas életében a II. világháború előtti fejlődésében fontos szerepet töltött be a Hangya Szövetkezet, amelyet a háborút követően megszűntetett a kommunista hatalom. Hangya napok voltak korábban is a községben, sőt egy időben több napos nagy rendezvénynek számított. Ám azok az idők elmúltak. Most arra gondoltak, élesszék újra ezt a napot egy kicsit más formában és adjanak neki komolyabb, ismeretterjesztő jelleget, hiszen a könnyed szórakozásra léteznek más rendezvények a településen. 

Fotó: Fehér Gábor / FMH

Az esemény a Hangya Szövetkezet indulójával kezdődött az épület előtt álló Almási Balogh Elemér mellszobránál, amely 1914-ben keletkezett és amely 1939-ben a Hangya Szövetkezet egykori elnöke szobrának avatásakor is szólt. Ezzel alapozták meg a délután hangulatát, amely a Hangya története köré szövődött szombaton. A művelődési házban régi képeslapok és fotók elevenítették fel a múltat, hogy aztán egészen máig érjünk, ami a fejlesztéseket illeti. A szövetkezet jegyében terménykiállítást rendeztek, amire a Botta Kertészet mellett a Fajtakísérleti Állomásról is érkeztek termények, de mellettük ott voltak a helyiek által megtermelt csodanövények is, mint az óriási édesburgonya, cékla, karfiol és a hosszúra nyúlt tök, amelyekre szavazni is lehetett. Csakúgy, mint a süteményekre, amiket az előzetesen meghirdetett versenyre hoztak be az ügyeskezű asszonyok. Az egyszemélyes zsűrit Raffer Gabriella, az Ország Cukormentes Tortája háziversenyének idei győztese - szintén tordasi – alkotta. 

 

Aki pedig többet szeretett volna megtudni a háború előtt az egész országot behálózó Hangya Szövetkezet történetéről és az általuk létrehozott tordasi mintaközségről, meghallgathatta Strasszer Domonkos előadását. Sőt, régi filmhiradókból is megnézhetett részleteket a közönség a Hangya tordai tevékenységéről. A fekete-fehér képkockákon feltűntek a már említett szoboravatás, aztán a Sajnovics szobor avatásának pillanatai, a leventeotthonban tornázó egyenruhás fiatalemberek és a háziasszonyi teendőkre tanított fiatal lányok, de a tanintézetben végzett gazdák oklevélátadása is. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában