Kilencven év, vagy még annál is több

2023.09.29. 18:00

Időseket köszöntöttek a világnap apropóján (galéria, videó)

Kedves és megható ünnepséget rendeztek pénteken Seregélyes-Szőlőhegyen, az Aranybárka Egyesület idősek otthonában, ahol külön is köszöntötték azokat, akik már betöltötték kilencvenedik életévüket.

Tihanyi Tamás

Szépkorúakat köszöntöttek a vármegye több szociális intézményében, így Seregélyes-Szőlőhegyen is

Fotó: Tihanyi Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Az ukrajnai háború és európai szövetségeseinknek arra adott rossz, de legalábbis bizonytalan válasza sok nehézség elé állította hazánkat és annak részeként a szociális intézményhálózatot. Azonban még ilyen körülmények között sem engedhetjük meg magunknak, hogy elfeledkezzünk azokról, akiknek ráncai mögött egy élet bölcsessége és lemondása, öröme és keserűsége rejtőzik meg. A kihívásoknak való megfelelés rendkívül összetett, erőt meghaladó feladat, amelynek elvégzése során – a kormányzati támogatás mellett – reményeink szerint mindenki igyekszik úgy végezni munkáját, hogy az idős ember azt érezze, ő a legfontosabb. És mi ebben a lényeg? Kalkuttai Szent Teréz mondta: „Nagy dolgokat tenni nem tudunk, csak kicsiket, nagy szeretettel”.    

A 93 éves Veress Tibornak Csanádi Hajnalka adta át az ajándékokat és az emléklapot
Fotó: Tihanyi Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Ilyen szellemben dolgoznak a legkiválóbb szociális munkások a magyarországi idősek otthonaiban. „Nem csak ma, hanem minden egyes napon figyelünk rájuk!” – e szavakkal fogadott egyikük, Sinkó Judit pénteken délelőtt az Aranybárka Egyesület seregélyes-szőlőhegyi idősek otthonában. Az ünnepség kezdetén Molnár Tímea intézményvezető köszöntötte a lakókat, majd ajándékokkal, emléklappal kedveskedtek jónéhányuknak, azoknak, akik már betöltötték kilencvenedik életévüket.    

A szőlőhegyi otthon legidősebb lakója jelenleg a 97 éves Szabó Lajosné, Marika néni, a férfiak közül pedig a 93 esztendős Veress Tibor. De az intézményvezető munkatársaival együtt felköszöntötte a 90 éves Horváth Mihályné, Teri nénit, a 91 éves Für Károlyné, Teri nénit, a 92 éves Réti Lászlóné, Anna nénit, a 94 éves Néveri Istvánné, Klára nénit, a 90 éves Tusják Jánosné, Teri nénit is. A szépkorúak egyike, a 95 éves Nagy Lajosné, Zsófi néni sajnos épp kórházban volt az ünnepség idején, ezért ő nem lehetett ott a többiekkel, akik örömmel és hálával a szívükben hallgatták meg a martonvásári Pápay Ágoston Általános Iskolából érkezett Harangvirág csengettyűs együttes műsorát. A világnapi rendezvény délután énekkel, zenével, tréfás műsorral folytatódott.   

Három év, és Marika néni 100 esztendős lesz. Isten tartsa meg közöttünk!
Fotó: Tihanyi Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Az ENSZ nyilvánította október 1-jét az Idősek Világnapjává. Hazánkban ma csaknem kétmillió 65 éves, vagy annál idősebb ember él, azaz ezer felnőttre körülbelül 193, 65 éven felüli idősödő ember jut.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában