Szavazatokat vár az ex-Alba Regia

2023.09.25. 09:00

Hazatér Európába Fa Nándor egykori hajója

Szavazatokat várnak Fa Nándor egykori versenyvitorlásának jelenlegi tengerészei, akik túrahajónak vásárolták meg évekkel ezelőtt a sok székesfehérvárinak máig emlékezetes és kedves hajót, az ex-Alba Regiát.

Tihanyi Tamás

A kis család a hajó fedélzetén, útban Fidzsiről Olaszország felé

Fotó: Jo Hutchinson

A ma NV elnevezést viselő ex-Alba Regia 60 lábas hajóra a londoni központú Refit Award legjobb történetek elnevezésű versenyében lehet voksolni. Talán a legegyszerűbb ezt a hajós feleség, Joanna Starsky Hutchinson közösségi oldalán megtennie annak, aki kedvet érez ehhez, vagy közvetlenül a honlapon. Kik ők és hogyan kerültek Fa Nándor egykori keze munkájára, amely rendkívüli utat tett meg tengeri mérföldben és hajóéletben mérve is Székesfehérvártól a Fidzsi-szigetekig? Erről a FEOL tavaly riportot készített a brit-olasz házaspárral.

Igazán tetszetős külseje lett az egykor a székesfehérvári Köfém-ben megszületett hajónak
Fotó: Jo Hutchinson

Fa Nándor 1988 és 1990 között tervezte és építette meg az Alba Regiát, az első magyar óceáni versenyvitorlást. A 60 láb hosszú hajó Székesfehérváron, a Köfém egyik üzemcsarnokában született meg, és Nándor részt vett vele az 1990-1991-ben rendezett BOC Challenge elnevezésű, négyszakaszos, egyszemélyes Föld-kerülő versenyen. Sok technikai problémával küzdött meg, végül egyedüli közép-európaiként teljesítette a versenyt és egy kormánytörés miatt végzett „csak” a 11. helyen. Egyes szakaszokon az Alba Regia a négy leggyorsabb hajó közé tartozott, és nagy elismerést váltott ki Nándor azzal is, hogy körülbelül kétezer kilométert vitorlázott kormány nélkül, hogy javítás után folytatni tudja a kihívást. Azután következett a Vendée Globe 1992-1993-ban, amit 128 nap alatt teljesített és 5. helyen ért célba a franciaországi Le Sables ’d Olonne-ban.

Az Alba Regia karcsú teste Székesfehérvár szívében több mint harminc évvel ezelőtt
Fotó: Őri-Tóth István

A 66 lábasra meghosszabbított hajó évekig a 630 tengeri mérföld hosszú Sydney-Hobart kihíváson versenyzett Ausztrália mellett, majd kétéves kemény felújító munka után Fidzsin kezdődött meg utóélete egy kedves brit-olasz házaspár túrahajójaként. Az NV legénysége egy kisgyermekkel és egy kutyával a fedélzetén megkezdte útját Európába, jövőre terveznek partot érni Olaszországban, a férj, Timo hazájában. Jó szelet nekik!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában