Negyedszerre rendeztek kadét tábort Börgöndön

2023.06.30. 07:30

Vargha Tamás vadászgép fülkéjébe ült a repülőtéren (videó, galéria)

Vargha Tamás honvédelmi államtitkár, miniszterhelyettes csütörtökön délután meglátogatta a Székesfehérvár határában lévő, patinás múltú légikikötőt, ahol ezekben a napokban tábort vertek a repüléssel ismerkedő lányok és fiúk.

Tihanyi Tamás

Szilády Dezső és Józsa Dávid pilóták avatták be a vadászgép fülkéjében ülő Vargha Tamás államtitkárt néhány repüléstechnikai részletbe

Fotó: Tihanyi Tamás / FMH

Az országgyűlési képviselő az új hangárban köszöntötte a tiszteletére felsorakozott kadétokat, majd megtekintette a repülőegyesület gyűjteményét: azokat a veterán légijárműveket, amelyeket minap a Múzeumok Éjszakájának látogatói is láthattak. A MiG–15-öst, amellyel annak idején légierőnk belépett a szuperszonikus korszakba, a rádiólokátor állomás eszközeit, majd maga is beült a MiG–23-as vadászrepülőgép fülkéjébe. Meghallgatta Szilády Dezső egyesületi elnök és Józsa Dávid alelnök, vitorlázórepülő világbajnok tanácsait, történeteit, hogy elképzelhesse, milyen lehetett egy olyan repülőgépet a valóságban irányítani, azzal harcolni a levegőben. Miután a honvédelmi államtitkár kimászott a fülkéből, a „starthoz” sétált, ahol a kadétok egymás után – egy vontatógép segítségével – emelkedtek a levegőbe tapasztalt, sokat látott pilóták útmutatásai alapján.  

Negyedik alkalommal rendeztek honvéd kadét tábort a börgöndi repülőtéren, és az idei rendezvény lett az eddigi legnépesebb: összesen huszonnégy ifjú érezte úgy, hogy belepillant a repülőélet mindennapjaiba. Néhányuk számára talán életre szóló lesz ez az élmény.

A „startnál” is meglátogatta a kadétokat Vargha Tamás honvédelmi államtitkár
Fotó: Tihanyi Tamás / FMH

Elsősorban dunántúli városokból jöttek a fiatalok, akik mindannyian olyan oktatási intézményben tanulnak, amely részt vesz a Honvéd Kadét Programban. A tanulók képzésének lényege, hogy megismerkedhetnek a repülés alapjaival: ennek érdekében hat négyfős csoportot alkotnak, majd felváltva repülnek vitorlázó és motoros vitorlázó repülőgéppel, ám természetesen nem maradhatnak el az elméleti foglalkozások sem. Mivel jelenleg több muzeális értékű repülőgépet újítanak fel, varázsolnak bemutatható állapotba az Albatrosz Repülő Egyesület szakemberei, a legjobban érdeklődők bizonyos mértékű repülő-műszaki alapismeretekre is szert tehetnek ezekben a napokban.

 

A tábor célja, hogy korán megismertessék a fiatalokat a repülés szépségeivel, és ha valakit akár műszaki, akár repülőtechnikai képessége arra indít, továbbképzésre is jelentkezhet és megszerezheti azt a képesítést, amellyel elindulhat ezen a küzdelmes, de sok szempontból mégis csodálatos pályán. Akik a 14-18 éves korosztályban jól teljesítenek, azok akár a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Karán is tovább tanulhatnak, hogy egyszer majd repülőgép, vagy helikopter pilóták, honvéd tisztek lehessenek.

Idén huszonnégyen kiáltottak harsány katonaköszöntést Vargha Tamás államtitkár üdvözlésére
Fotó: Tihanyi Tamás / FMH


A Honvéd Kadét Program célja, hogy az iskolai nevelést hatékonyan kombinálja korszerű, a diákoknak kihívást jelentő, értékes tapasztalatokat nyújtó elfoglaltságokkal. A Magyar Honvédség vezetése azt szeretné elérni, hogy a jelentkezők a honvédségi, katonai környezet miatt különleges élményekhez jussanak, miközben fejleszthetik magukat. A Honvéd Kadét Programhoz csatlakozó iskolákban tanuló diákok a „katonai alapismeretek” választható közismereti tantárgyat tanulják, vagy honvédelmi ágazati szakképzésben vesznek részt.

 


 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában