Szociális tűzifa

2023.06.06. 17:30

Mennyiségre kevesebb, összegét tekintve több az idei támogatás

Megszületett a döntés az önkormányzatok által beadott, idei évre igényelhető szociális tűzifa pályázatokkal kapcsolatban. Csak Pannónia Szívét tekintve – ez 23 település jelent -, 32 millió 4 ezer forint értékben 1200 erdei köbméter fa támogatást ítélt meg a Belügyminisztérium.

Borsányi Bea

Fotó: FMH-Archív / FG

A támogatásra azok a települések pályázhattak, amelyek lakossága nem haladja meg az ötezer főt. A pályázatok elbírálásáról szóló hírt Tessely Zoltán, országgyűlési képviselő, a Pannónia Szíve program miniszterelnöki biztosa tette közzé még május legvégén. 

- Szár 46 erdei köbméter fára kapott támogatást, ez összegét tekintve több mint 1,22 millió forint. Mennyiségre valamennyivel kevesebbet kaptunk, mint tavaly, de ha az összeget nézzük, akkor többet. Ennek oka valószínűleg a tüzelő árának az emelkedése. Az igényelhető támogatás maximális mértékét egyébként minden évben egy bonyolult képlet alapján lehet kiszámolni – mondta a feol.hu kérdésére Németh Norbert, Szár polgármestere. A településen évek óta nagyjából 30-40 között van a szociális tűzifában részesülő családok száma, idén háztartásonként 1,7 erdei köbméter jutott átlagban minden pályázónak. A településen legutóbb módosították is a rendeletet annak érdekében, hogy többen essenek bele a szociális tűzifára jogosultak körébe.

Zámolyon idén tervezik bővíteni a jogosultak körét. Eddig azok pályázhattak szociális tűzifára, akik aktív korúak ellátásában, időskorúak járadékában (nem azonos a nyugdíjjal) vagy rendszeres települési támogatásban részesülnek, illetve azok a családok, akik halmozottan hátrányos helyzetű gyermekeket nevelnek. A jogosultak körét kiterjesztenék minden rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülőre. A községnek ebben az évben egyébként 61 erdei köbméter tűzifa támogatást ítéltek meg, ami a tavalyinál 15-tel kevesebb, bár a támogatási összeget tekintve Zámoly is többet kapott, mint 2022-ben. Évek óta itt is 30 körül van a fával támogatott családok száma, ám arról, hogy ki mennyit kap a képviselő-testület – aki ismeri a zámolyi családok valós és nem kizárólag a papírok alapján megállapított helyzetét – minden évben zárt ülésen dönt. 

Tordas Szárral megegyező összegben és mennyiségben kapott támogatást és esetükben is igaz, hogy köbméterre nézve kevesebb, összegre nézve több a támogatás. A községben tavaly a jogosult háztartások némileg több mint 2 köbméter fát kaptak és minden rászorulónak tudtak segíteni. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában