Az országhatár nem választja el a közös nyelvet beszélőket

2023.06.04. 16:30

Megemlékezést tartottak Ráckeresztúron a nemzeti összetartozás napja alkalmából

A nemzeti összetartozás napján a település polgármesteri hivatala mellett álló Keresztúr nevű települések emlékművénél tartottak megemlékezést.

Gajdó Ágnes

Fotó: Gajdó Ágnes

A Ráckeresztúron álló, a Keresztúr nevű települések összetartozását jelképező emlékműnél immár másodszor tartottak megemlékezést a helyiek. Az ünnepségen a Petőfi Sándor Általános Iskola igazgatója, Fux István köszöntötte a megjelenteket, hangsúlyozva az anyanyelv és kultúra megtartó, összetartó erejét magyar és magyar között. A színjátszó szakkörös diákok műsorát Drozdikné Nagy Ágnes Tünde tanító állította össze. A gyerekek énekkel és szóval idézték föl, miért jó, ha együtt dobban a szív, s miért jó magyarnak lenni. Felelevenítették az 1920. június 4-én aláírt békeszerződés területi rendelkezéseit is. Három hetedik osztályos tanuló, Novozánszki Bíborka, Sörös Mira és Zsigmond Réka népdalcsokorral készült, majd a település polgármestere, Szentes-Mabda Katalin Dóra mondta el ünnepi gondolatait. Elsősorban a jelen lévő fiatalokhoz szólt, felhívva figyelmüket arra, hogy az országhatár nem választja el a közös nyelvet beszélőket, s a lelkek között kialakult kapocs eltéphetetlen. A növényekkel borított Keresztúr nevű települések emlékművére az iskolások a mindig élő és újraéledő remény jelképeként kövirózsát ültettek.

Fotó: Gajdó Ágnes

A megemlékezésen az iskolások mellett részt vettek az önkormányzat, a közintézmények és a helyi civil szervezetek képviselői, valamint több magánszemély is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában