Nem bírók, és mégis dönthetnek

2023.06.06. 14:38

Letették az esküt a bírósági ülnökök a városházán

A képviselőtestület egyhangú szavazását követően kialakult a bírósági ülnökök névsora. A bírói eskü letétele és a megbízólevelek átadása a városháza dísztermében zajlott kedden kora délután.

Palocsai Jenő

Fotó: Nagy Norbert / FMH

Mostantól négy éven át részt vesznek az ítélethozatalban azok a hölgyek, akiket megszavazott a székesfehérvári képviselő-testület bírósági ülnöknek. 

-Abban a nagyon könnyű helyzetben vagyok, hogy egy bírósági keretben tudjuk megtartani a mai eskütételt, hiszen itt vannak a városházán a Vörösmarty Színház ide vágó díszletei. Amikor elindul a pályázat mindig izgulunk, hogy lesz-e elég jelentkező és szerencsére mindig összejön a megfelelő számú ülnök, akik szimbolizálják a civil kurázsit, a társadalom ítéletét. Más területről érkeznek, így más a szemlélet, más a szakmaiság és más a gondolkodásuk is, és ebben a feladatkörben az egész közösséget is képviselik, a közösséget, ami  

bizalmat és támogatást ad. A bírák kiváló szakemberek és hasonlóan jó emberek. Ennek a munkakörnek a felelőssége jelentős, azért is van eskü az elején, mert az eskü kötelez, hiszen az ember szívében lelkében különös helyet foglal el, mondta Cser-Palkovics András.  

Fotó: Nagy Norbert / FMH

A polgármester, beszédét követően egyesével átadta a megbízó leveleket, majd megkezdődhetett az eskütétel. 

-Két fő a fiatalkorúak büntetésében fog eljárni, míg a másik hat fő pedig munkaügyben. A Székesfehérvári Járási Bíróságon szintén hat fő a fiatalok vezetők ügyében fog közreműködni az ítélkezés során. Alapvetően az ülnökök megbízatása négy évre szól, a soros ülnökválasztást mindig a köztársasági elnök tűzi ki és az ülnökök a számát mindig az Országos Bírósági Hivatal elnöke határozza meg az ügyszám, illetve az ügyteher alapján. Az így kiválasztott ülnökök pályázhatnak és a pályázat után a közgyűlés megválasztja őket, ha a kitűzött feltételeknek megfelelnek. Valójában a 2018. június elsejétől a büntetőeljárási törvény szigorodott, így csak az lehet ülnök, aki pedagógus, pszichológus vagy család-, gyermek-, illetve ifjúságvédelemben dolgozó szakember, valamint akkor, ha korábban ilyen munkát végzett, nyugdíjassá válását megelőzően. Legalább egyetemi vagy főiskolai végzettséggel kell rendelkezni, hiszen ugyanolyan jogokkal és kötelezettségekkel rendelkeznek, mint a bírák. Ez azt jelenti, hogy bármelyik bírósági eljárásban, ahol vannak ülnökök, folyamatosan ugyanazokat a tevékenységeket végzik, mint a bírók, tehát a bizonyítási eljárás aktív részesei, megismerhetik a peres iratokat, kérdéseket tehetnek fel, és az ítélethozatalban, döntéshozatalban ugyanúgy azt teszi, mint bármelyik bíró kollégám, mondta el Spannerné Csatári Zsuzsanna, a Székesfehérvári Törvényszék elnökhelyettese. 

Fotó: Nagy Norbert / FMH

A Székesfehérvári Törvényszék fiatalkorúak büntetőügyeiben Szekeres Zoltánné és Szelényiné Nagy Klára Piroska, a munkaügyekben Milisné Jónás Erzsébet Rozália, Bokor Krisztina, Szabó Szilvia és Szabó Ildikó segít a döntéshozatalban. 

A Székesfehérvári Járásbíróság fiatalkorúak büntetőperében Major Erika Éva, Szalai Tímea, Tóth Erzsébet, Misán Mariann, Bíróné Májer Rita és Schönné Bak Ágnes Gizella lett az új, esküt tett ülnök. 

Az alelnök szerint talán már két hét múlva megkezdődik a munkájuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában