Fontos, hogy tisztán tartsuk a felszíni vízelvezető árkainkat!

2023.06.07. 12:00

Leszakadt faág, kidőlt fa és elöntött pincék, parkolók

A hirtelen jött heves esőzés következtében sok tennivalójuk akadt június 6-án a Fejér megyei tűzoltóknak, akiknek segítségét többnyire a felgyűlt esővíz miatt kérték, de emellett kidőlt egy 15 méteres fa és egy 6 méteres tuja, valamint parkoló autóra esett egy leszakadt faág is.

Déri Brenda

Forrás: katasztrofavedelem.hu

Ahogy közleményükben is írják a felgyűlt esővíz miatt Úrhidán a Petőfi utcában több udvart és pincét is elöntött a csapadék.

„A székesfehérvári hivatásos tűzoltók és a Sárvíz Tűzoltó Egyesület önkéntesei a családi házak alagsorából kiszivattyúzták a vizet, miután – az önkormányzat együttműködésével – egy erőgéppel a csapadék hatékonyabb elvezetése érdekében megkotorták az árkok átereszét” – fogalmaznak. 

Szabadbattyánban szintén egy családi ház pincéjébe, Székesfehérváron pedig egy garázsba tört be a víz, mindkét helyszínen szivattyúval avatkoztak be az egységek. 

Szabó-Bisztricz Anett tűzoltó százados szóvivő megkeresésünkre elárulta, hogy Székesfehérváron a szivattyúzási munkákon túl, kidőlt egy 15 méteres fa a Széna téren, amely veszélyeztette a gyalogos forgalmat, így a tűzoltók motoros láncfűrésszel feldaraboltak a fát, a Városgondnokság munkatársai pedig elszállították a darabjait. Ezen túl a Színház utcában kidőlt egy 6 méteres tuja és a Széchényi úton ráesett egy leszakadt faág az egyik parkoló autóra, a katasztrófavédelem munkatársai minkét esetben a helyszínre siettek és megtisztították a területet, valamint kiszabadították a személygépjárművet a faág alól. Személyi sérülés szerencsére nem történt. 

Közleményükben továbbá arra is felhívják a figyelmet, hogy a következő napokban is csapadékos időjárás várható Fejérben és felhőszakadással kísért zivatarok alakulhatnak ki, rövid idő alatt nagyobb mennyiségű csapadék is hullhat. Fontos, hogy tisztán tartsuk a felszíni vízelvezető árkainkat, vagyis ha feltöltődött, mélyítsük ki, ha az átereszek eltömődtek, akkor kotorjuk ki, és ha fűvel borított a házunk előtti árok, akkor időben gondoskodjunk annak rendszeres kaszálásáról. A katasztrófavédelem évek óta rendelkezik a VÉSZ applikációval, amely a balesetek, tűzesetek mellett hasznos időjárási előrejelzéseket is közöl, még jóval azelőtt, hogy azok bekövetkeznének. Érdemes letölteni, hiszen a csapadékos, viharos időjárásra való felkészülés egyik legfontosabb eleme a tájékozódás.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában