Olvasói felvetés

2023.06.08. 15:44

Kaszál a Közút is az utak mentén Fejérben - de miért barnul el a zöld szegély?

Javában dolgoznak a Közút szakemberei és gépei az útmenti árkok, padkák mentén: vágják a füvet, bokrokat, mentesítik az utat a belógó növényektől. Olvasói felvetésre kérdeztük meg: miért barna az út menti felület, ahol lenyírták a területet?

S. Töttő Rita

Fotó: S. Töttő Rita / FMH

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. fenntartásában lévő – főképp külterületi és főútvonalakat érintő – utak mentén hetek óta zajlanak a kaszálások. A csapadékos időjárás miatt sok a dolga a fenntartónak. A társaság Fejér vármegyei igazgatósága jelentős nagyságú területet gondoz. A feol.hu azt a tájékoztatást kapta, hogy Fejérben a Közútnak összesen 1342 kilométernyi országos közút, illetve kerékpárút mentén kell mintegy 12,2 millió négyzetméternyi területet kaszálnia.

Az adott útszakaszokon először mindig nagyteljesítményű gépi fűkaszával - kasza adapterrel felszerelt univerzális eszközhordozóval, illetve traktorral - történik meg a kaszálás, majd ezt követően a vezetőoszlopok, táblaoszlopok, korlátlábak, egyebek környezetét kiegészítő kézi kaszálás van soron – egészítette ki Pécsi Norbert Sándor kommunikációs osztályvezető, hozzátéve: ezen munkák elvégzéséhez a vármegyében 19 eszközhordozóra felszerelhető kasza adapter és 32 kézi motoros fűkasza áll rendelkezésre.

„A kaszálást a vonatkozó rendeletben előírt gyakoriságnak megfelelően végezzük el, melyet az utak kategóriája és forgalomnagysága határoz meg. Fontos feladatunk a vegetációs beindulásával együtt a közúti űrszelvények megtisztítása, tehát az útra belógó ágak visszanyesését is folyamatosan, ütemezetten végzik szakembereink. A kaszálási munkák környezetében kollégáink minden esetben előjelzésekkel, táblákkal hívják fel a közlekedők figyelmét a munkaterület kezdetére. A közlekedőket arra kérjük, hogy saját és munkatársaink, valamint járművük épsége érdekében mindig tartsák be a kihelyezett sebességkorlátozásokat a munkaterületek környezetében kaszálási munkák esetén is” – kéri a társaság.

Olvasói felvetés alapján tettük fel továbbá a kérdést, miért barnul el a terület, ahol lekaszálták a füvet. „Társaságunk minden évben igyekszik megfelelni a jogszabályi előírásoknak és a lakosság elvárásainak az út menti gyomállomány kezelésével. Fejér megye területén az utóbbi években számos út újult meg. Ezek mellett úgynevezett nemesített padkákat létesítettek, melyek gyommentesítése  jogszabályi kötelezettség, gépi kaszálással nem megoldható, a közutak mellett látható „barnás foltok” a vegyszeres gyomirtás eredményei. Kaszálással nem pusztulna el a gyökérzet, ami újragyomosodást eredményez, illetve a kőfelverődés veszélye rendkívül nagy, ami veszélyeztetné a közlekedők biztonságát. Ezért ezeken a területeken csak vegyszeres védekezéssel tudjuk fenntartani az előírt állapotot. A nemesített padkákon kívül a szalagkorlátok alatti területeket, illetve a hidak rézkúpjait és a kiemelt szegélyek tövét kezeljük vegyszeresen. Ez mind olyan terület, ahol bármilyen növényzet jelenléte mind az üzemeltetést, mind a fenntartást akadályozza.”

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában