Az ösztöneire támaszkodik

2023.06.08. 07:00

Jó szemmel szakítja le a pillanatot a fehérvári fotós, Tégli László (galéria)

"Én a pillanatokban élek" - vallja az ösztöneire támaszkodó fényképész, Tégli László, akivel országosan híressé vált természetfotóiról, vallásról, látásmódról beszélgettünk. Régen sétálni indult, s közben fotózott, ma már talán azt is ki meri jelenteni: fotózni megy. Már több száz képe jelent meg a National Geographic oldalán.

Horváth-Buthy Lilla

Fotó: Tégli László

Tégli László Kápolnásnyéken nőtt fel, jelenleg Székesfehérváron él, de a szíve és fényképezőgépe még gyakran a tó partjára és nagymamája csekési tanyájára húzza. Varázslatos Velencei-tó: nem véletlenül alapított ezzel a névvel csoportot a közösségi oldalon, ahol nem csak ő, de az oldalt követők is rendszeresen osztanak meg egymással pillanatokat, melyekben a tó a közös nevező. Ébredező partszakaszoktól, naplementéktől, fodrozódó víztükörtől, madárvilág-mozaikoktól „hangos” az oldal, ahol az emberek egyszerűen csak örülnek, hogy vizuális élményt szerezhetnek egymásnak, békességben. Képeivel több tízezer emberhez ér el. 

De ez csak egy, László számos projektje közül: alap munkaköre mellett, melyre részletesen - kérésére - nem térhetek ki (pedig egyébként külön cikket is megérne), egyetemre jár, közben baráti alapon fotózik sokaknak, és persze saját szórakoztatására is. Gyűjtőszenvedély ez is, csak László pillanatokat gyűjt, hogy aztán újabbakat tűzhessen a bakancslistájára. Miközben beszélgetünk, a szerkesztőségünk falán található, nyomtatott fotókat véleményezi, hiába, soha nincs "műszakon kívül", ami életének egyik nagy szeletét, a fotózást illeti. Persze mindenhez humorral, zsigeri huncutsággal közelít, s bár a kritikai vénája is kifejlett, igyekszik a szépséget meglátni mindenben. Enélkül talán nem is lehetne "becsatornázni" a körülöttünk levő világot. 

Fotó: Tégli László

- Nem akarok egy skatulyában ragadni - fogalmaz. Rendkívül kiterjedt érdeklődési köre mellett talán szívének legkedvesebb témái a tájképek, a természetfotók, azon belül is a madarak. - Tőlük nem kell engedélyt kérnem - mondja csintalan mosoly kíséretében. - Pedig imádom, mikor elkaphatok egy-egy velejéig emberi, nem megjátszott arckifejezést, sőt keresem is - majd előveszi tabletjét és szemlézni kezd a gyűjteményéből. - A fotók sosem hazudnak! - teszi is hozzá nyomban. Megosztani azért ezeket is megosztja, persze nem a nagyobb közönség előtt, szigorúan csak azokkal az emberekkel, akikről "lelopta" a másodperc törtrészét.

Lászlót először a mozgókép ragadta magával, hosszú éveken át gyártott videókat, pörgette "vászonra", amivel épp megbízták, vagy amit a fejébe vett, akár egy-egy utazását. Innen váltott a statikus pillanatképek világába, s úgy érzi, ez végérvényesen az ő helye, itt és ebben találta meg önmagát. Először autodidakta módon képezte magát, majd fotótanfolyamokon folytatta, s már többfélét is a háta mögött tudhat. De egy valamit vélhetően csak fejleszteni lehet, ha nem kaptuk tehetségként ajándékba, iskolapadban megtanulni soha: az ösztönös látásmódot, ami Tégli Lászlónak kétségtelenül megvan. Sokszor kérdezik őt: miért van az, hogy ő ennyi mindent megtalál, illetve hogy őt ennyi téma megtalálja. 

Fotó: Tégli László

Ez nem csak szerencse, és Lászlónak erre két válasza is van.  - Nekem ez a természetes. Egyrészt én így látok, erről nem tehetek - mosolyog. Másrészt, bár tudja, ez sokaknak furcsa lehet, mintha Isten is mindig vele lenne, és segítené, terelné hozzá a "modelleket", majd példát is említ. Képzeljük el, mikor valaki (László) teljes menetfelszerelésben, zárt horgásznadrágban, kalapban, túrafelsőben nekivág hajnalok hajnalán a Sóstónak, hogy gyurgyalagokat fogjon a fényképezőgépével, de még így is szétcsipkedik a szúnyogok. Órákat áldoz rá, de mikor visszanézi a képeket, csalódottság lesz rajta úrrá, és sorra törölni kezdi a kattintásait, mígnem az összes a kukában landol. Összepakol, talán dúl-fúl is kicsit mérgében, ez a nap már a kárhozaté: majd hazafelé meglát egy gyönyörű lilás-zöldes növénytengerben kukucskáló őzet. Ő az! Vagy amikor egy rallyból "kipásztázva" túl a füstön, túl a kanyarokon, túl a versenyen, pimaszul nyelvet ölt rá egy másik "Bambi". Pózol. Neki. Csak az övé a pillanat, mit aztán hazavihet. Azonnal tudja, ezért az egyetlen, soha vissza nem térő alkalomért jött. 

Fotó: Tégli László

Beszéljenek hát helyettünk a képek, melyekről eddig mi beszéltünk: a fotóra kattintva lapozható galéria nyílik

 

S ezen a ponton térjünk is rá a szakralitásra, hiszen rengeteg egyházzal, vallási motívummal és helyszínnel kapcsolatos fotója készült már, emellett ő Tornyai Gábor atya multimédiás jobbkeze, mondhatjuk bátran, hogy barátja, s közben a Brenner János Hittudományi Főiskola igen fajsúlyos tantárgyait is próbálja abszolválni. Fotózta a Mária zarándokutat, illetve annak egy részét, melynek anyagából fotókiállítás készült, ami eljutott a többi között Prágába, s talán a közeljövőben a Vatikánban is látható lesz, természetesen - a többi alkotó között - Tégli László nevével is fémjelezve. 

Fotó: Tégli László

A pályázatokkal valamiért úgy érzi, hadilábon áll, szerinte ezek nagy része több sebből vérzik igazságosság szempontjából, ezért már nem nagyon próbálkozik. Nem is oly rég az Aranybulla és a természet címmel nyílt kiállítás a munkáiból a Krisztus Király Plébánia Közösségi Házában, melynek létrejöttében Zemlényi Katica is segítségére volt és amit Szarvas József ajánlott az érdeklődők figyelmébe. László nagy tisztelettel adózik a főorvosnak, kézsebész specialistának, s felkérésére új vállalásba is fogott: kezeket fog fotózni, legyen az akár emberé, szoboré...így már erre is fókuszál jártában-keltében a világban. 

Fotó: Tégli László

S ennek kapcsán rögtön arról kérdezem, ha életműkiállításra kellene válogatnia, milyen szempontok alapján tenné, s mik kerülnének be, vajon nehéz lenne-e kiválasztani azokat a bizonyosokat, melyek talán a kedvenceinek is nevezhetők? Újra a tabletjéhez nyúl, majd számos témában mutatja: ő bizony mindent is szeret fotózni. Mivel hagyományőrző fiatalokat is lencsevégre kapott nemrég, a honvédelem honlapján is viszontlátta már munkáját, nap képeként. Csak előző hónapban huszonhárom fotója jelent meg a National Geographic oldalán, így minden bizonnyal a kiállítása jelentős részét a legsikerültebb és legkülönlegesebb természetfotói tennék ki.  

Ehhez kapcsolódnának az egyházi témák, már-már katolikus "imázsfotók", ahol a látványból következő mondanivaló kéz a kézben jár László egyedi előmunkájával, ami maga a látásmódja. S direkt nem utómunkát írok, mert az kevésbé jellemző rá. Ő inkább a kattintás előtti pillanatokban tudatos: pontosan tudja, mit akar viszontlátni a képen, milyen perspektívából. Ennek tudatában játszik a fényekkel, s van olyan is, hogy egy konkrét csodavilágot épít fel, melyek az ételfotózás vagy a tárgy-és játékfotózás díszletei. Ebben a makrovilágban porcukor a hó, mécsesek a háttérfények, gyógyszertári glicerinnel felturbózott csepp a vízcsepp, mert így tartósabb. És persze teljesen evidens módon mindig van nála porózusabb játszótéri homok is. 

Fotó: Tégli László

A legjópofább, bakancslista-kategóriába illő projektje pedig, hogy szeretne Lego-pápa figurát fotózni, ami egy kis Fiat 500-asból integet egy bazilika előtt, csak van egy bökkenő. Kezdetben kiröhögték, hisz' sehol nem lehet Lego-pápát kapni, de ő  minden szálat megmozgatott, s készíttetni fog. Elmondható tehát, ha meglesz, ő lesz a világon az egyedüli, aki Ferenc pápa miniatürizált változatával rendelkezik. A legvégsőkig elmegy, ha egyszer a fejébe vesz valamit: komponál, tervez, időt s fáradtságot nem kímélve 5-kor kel, ha kell. Mégis, az absztrakcióval bíró úgynevezett művészfotók, azt mondja, nem az ő pályája, ő ennél szabadabb, a látvány, az esztétika, a szimmetria jobban mozgatja, mint a mögöttes tartalom, amit sokszor talán utómunkával érnek el az alkotók is. Persze ilyet is tud mutatni, de ez a ritkább műfaja. Kívánunk még neki óriásira gömbölyödött, álmosan vöröslő napot, melyeken madarak gázolnak át, s mindezt a Hortobágyon, hiszen ez is a bakancslistáján szerepel még. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában