Trianoni könnyek

2023.06.05. 11:00

Fájdalomból építjük fel az összetartozás vigaszát

Minél többet soroljuk az 1920-ban szétszakított Magyarországgal történteket, annál kevésbé értjük, hogyan történhetett meg. Csak az Összetartozás napjává nyilvánított június 4-dike írhatja felül a reménytelenséget.

Zsohár Melinda

Fotó: Hargitai László

Az alcsútdobozi József Nádor Általános Iskolában oly emelkedett hangulatú emlékműsort adtak néhányan a maroknyi közönségnek, amely megállta volna a helyét akár a Nemzeti Múzeum lépcsőin is. A polgármester asszony, a lelkész, pedagógusok magas szintű irodalmi előadást nyújtottak Reményik Sándor és Wass Albert műveinek citálása által, összefoglalván a trianoni békediktátum máig ható következményeit. Lendvai Sándor református lelkész akárha a szószószékről szólott volna, mint a hajdani prédikátorok hirdették az igaz Igét, de rá és a többiekre is vonatkozik, hogy semmit sem túloztak el. Nem volt üres pátosz egyetlen hang erejéig sem, de a felfoghatatlan fájdalom és igazságtalanság tűpontosan kicsengett ezen a 2023. június 4-diki nyári évfordulón az 1920-ban történtekről.

Hargitai László

Rövid áttekintést adtak kronológiai sorrendben az eseményekről, a hiábavaló magyar tiltakozásról, a kétségbeesett erőlködésről, hogy ne darabolják fel a győztes hatalmak a történelmi Magyarországot. Természetesen a szomszéd országok kormányai, Románia, Csehszlovákia és Jugoszlávia, amelyek megkapták a leszabdalt, hatalmas részeket az ásványkincsekkel és infrastruktúrával, elégedett voltak. Lehetne taglalni a magyar uralkodóosztály hibáit, s azt a nemzetiségi politikát, amely éppen megengedte a hazánkban élő népeknek nyelvük, vallásuk, szokásaik használatát évszázadokon át, nem kellett beolvadniuk. Ezt csavarták kötélként a nyakunkra Trianonban, hivatkozván a soknemzetiségű ország „jogos” feldarabolására. Tanulmányok és elemzések százai születtek azóta, aztán negyven év kényszerű némaság a történtekről, nehogy a „baráti” szomszédos országok megsértődjenek. Most sem könnyű a magyarság sorsa, az európai hatalmak kettős mércéje és a magyarellenes hangulat újra és újra tetten érhető. Magányos, rokontalan nép vagyunk markáns kultúrával, s bár erősen fogyatkozunk, a határon túl rekedt testvéreink is egyre kevesebben vannak a szülőföldjükön, itt vagyunk. Megmaradtunk.

Fotó: Hargitai László

Az alcsútdobozi kis emlékezés is ünneppé emelkedett a gyásznapon, csakúgy, mint a sok-sok településen megtartott többi június 4-diki esemény. Ma már az Összetartozás napja ez a nap, csakis így írható felül a tragédia dátuma. Tóth Erika polgármester, Szakáll Béláné és Szilveszter Mária tanárok, Tóth Gabriella óvónő, Balogh Bianka nyelvész-fordító és Marczinkó Kitti műsorvezető irodalmi megemlékezése végén az Ismerős arcok együttes Egy vérből vagyunk ikonikus dalát Lendvai nagytiszteletű úr tolmácsolta saját gitárkíséretében. Az iskolai ünnepséget követően a régi községháza kis parkjában felállított trianoni kopjafánál koszorúztak a résztvevők.

Fotó: Hargitai László

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában