Pályázati projektzáró rendezvény

2023.06.08. 17:30

"Elbúcsúztatták" Fehérváron a Váli-völgy vízrendezése projektet

A Váli-völgy vízrendezése hivatalosan is befejeződött. Tíz év munka után Székesfehérváron zárták a projektet.

S. Töttő Rita

Péterné Varga Zsuzsanna, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság osztályvezetője

Fotó: S. Töttő Rita / FMH

A Váli-völgy vízrendezési feladatainak pályázati projektzáró rendezvényét tartotta csütörtökön az Országos Vízügyi Főigazgatóság, valamint a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság Székesfehérváron, a Hiemer-házban. A Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) több jelentős beruházást is támogat országosan, s így Fejér vármegyében is, melyeket az Országos Vízügyi Főigazgatóság a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatósággal együttműködve valósít meg – hangzott el a rendezvény bevezetőjében.

A projektek végrehajtására az Európai Unió és Magyarország kormánya több mint 22 milliárd forintnyi vissza nem térítendő támogatást biztosított. Ezek közül egy a Váli-víz rendezését tűzte ki célul, melyre 3,6 milliárd forint jutott. A projektben mintegy 36,5 kilométer hosszan megvalósított műszaki megoldások lassítják a lefolyást, elősegítik a csapadékvíz helyben tartását, egyenletesebbé teszik a vízhozamot, ezzel biztosítva a lehetőséget a térségben hasznosítható vízmennyiség növelésére és a vízgazdálkodás helyzetének javítására.

Horváth Angéla, melyeket az Országos Vízügyi Főigazgatóság műszaki igazgatóhelyettese
Fotó: S. Töttő Rita / FMH

Horváth Angéla, melyeket az Országos Vízügyi Főigazgatóság műszaki igazgatóhelyettese elmondta: a projekt előkészítése 2013 júniusában kezdődött el, azaz éppen tíz évvel ezelőtt. A Váli-völgy vízrendezésére összeállított projektjavaslat elfogadása után kezdődhetett meg a tervezés, engedélyeztetés, fejlesztési koncepció kialakítása, majd pedig maga a kivitelezés. Hasonló teljeskörű vízrendezésre 1976-ban került sor, tehát az eltelt 40 év után időszerű volt a fejlesztés. A Váli-völgy vízrendezési munkálatairól Péterné Varga Zsuzsanna, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság osztályvezetője szólt a rendezvényen, a projekt megvalósítását pedig - kivitelezői szemmel Frey Márton, a Mészáros és Mészáros Zrt. területi igazgatója ismertette.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában