Megemlékezés

2023.06.04. 17:00

“Amit az ember nem érdemel meg, az nem válhat a sajátjává” – Nemzeti Összetartozás Napja Enyingen

Vasárnap késő délelőtt, az enyingi Turul szobornál tartottak koszorúzást a trianoni kastélyban aláírt, nemzetünk halálos ítéletének is tekinthető, “békeszerződésre” emlékezve.

Hajdú Marianna

Nemzeti Összetertozás Napja Enyingen. A megemlékezést néma koszorúzással zárták

Forrás: Hajdú Marianna/FMH

A 103 évvel ezelőtti gyalázatos békediktátum, “csak” az ország területeitől fosztotta meg a magyarokat. A Nemzeti Összetartozás Napja nem a veszteségeink feletti gyász, hanem a magyar közösség hitének, erejének és összetartozásának az ünnepe – vallják az enyingiek.

– Ha gyermekkoromra visszagondolok, a nagy hallgatás után, amikor már végre szót lehetett ejteni Trianonról, ezt hallottam: nem kell mindig a múlttal törődni, nem kell beletemetkezni a fájdalomba, az emlékezésbe. El kell felejteni, túl kell lépni rajta – kezdte nyitó beszédét Kató Balázs keramikus.

Azok az államok, amelyek a magyarság kárára nyertek új hazát, azoknak most nagy boldogságban, virágozva kellene élniük az életüket, tette hozzá, de meglátása szerint, a jogtalanul, érdemtelenül megkapott országrészek, területek mégsem váltak a sajátjukká. 

– Mert amit az ember nem érdemel meg az, nem válhat a sajátjává. Hiszem, hogy a 103 évvel ezelőtt, a mi kárunkra gyalázatosan kilendült inga, vissza fog egyszer majd lengeni a másik irányba.

 Iván Géza református lelkész Mózes második könyvének 20-ik fejezetének ötödik parancsolatát idézte, amely a család tiszteletéről szól. Hiszen mi a nemzetünk, ha nem a legnagyobb családunk? 
– Az Úristen az akkori, és a mostani embereknek is azt szeretné mondani: a család, a családi kötelék minden közösségnek az alapja. Nemzeti összetartozás napja egy tágabb családnak, egy kulturális, egynyelvű, egy nemzeti nagy családi közösségnek az emléknapja. A családban benne van a történelem kulcsa is. Június negyedike fontossága pont abban rejlik, hogy ami ezen a napon történt, az velünk történt a történelemben. A családtagjaink története, a nagyszüleink, a dédszüleink, az őseink története – hangzott el a lelkész megemlékezésében.

A megemlékezést követően, a Turul szobornál koszorút helyezett el az önkormányzat nevében, Nyikos István képviselő, Méreg János, a Városvédő Egyesület elnöke. 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában