Sírját gyakorta látogatják

2023.05.22. 09:58

Velencén nyugszik a török szerzetes - halálának 131. évfordulójára emlékezünk

Május 22-én, azaz 131 éve ezen a napon hunyt el Molla Szadik török szerzetes Velencén. Sírját 2011-ben újították fel a helyi temetőben, ahol legjobb magyar barátja is nyugszik.

S. Töttő Rita

Fotó: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

Molla Szadik sírjánál gyakran fordulnak meg ma is az arra járók. Az ázsiai török szerzetes a velencei temető református részében kapott nyughelyet, annak is a jelenlegi bejáratánál. Ennek igen érdekes oka van, hiszen törökként nem a református vallást gyakorolta - de előbb emlékezzünk vissza rá kicsit.

Molla Szadik 1836-ban született és 1892. május 22-én halt meg Velencén. Vámbéry Ármin magyar Ázsia-kutató üzbég származású kísérőjeként Magyarországra is jött vele, s az ázsiai könyvtár fordítója lett. Ám amikor kiderült a tüdőbetegsége, orvosai javaslatára a tiszta levegőjű Velencét javasolták neki. Itt ismerte meg Decsy Károlyt, aki több mint fél évszázadon át volt a velenceiek református lelkipásztora. Sok közös volt bennük, érdeklődtek egymást kultúrája, nyelve iránt, így nagy barátság alakult ki közöttük.

Így történhetett meg, hogy amikor Molla Szadik elhunyt, a református lelkipásztor biztosított számára sírhelyet a temető akkor még hátsó kis zugában. Annak ellenére tette ezt, hogy Szadik más hitű – muszlim - volt. Azóta azonban ez a hátsó kis félreeső zug mára a református temető főbejárata lett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában