Nyílt nap

2023.05.19. 20:00

Végéhez közeledik a fehérvári Géza Nagyfejedelem tér feltárása - íme, ezeket találták eddig!

Nyílt napon mutatta be a Szent István Király Múzeum a Géza Nagyfejedelem téren zajló feltárások eredményeit. Reich Szabina régész fogadta az érdeklődőket pénteken délután, a több száz éves kőfalak felett.

S. Töttő Rita

Fotó: Nagy Norbert / FMH

- 2022 novemberében kezdődtek meg a feltárások. Az előzmények alapján már sejthettünk, mi várható a föld alatt, de hogy ténylegesen mit rejt, azt azért nem tudtuk. Vártuk, hogy az északi oldalon talált falak folytatásai előkerülnek a déli oldalon is. Erődfalakkal, árkokkal, valamint a polgári léthez kapcsolódó épületekkel, lakóházakkal számoltunk, továbbá vártuk annak a csarnoképületnek a folytatását, amelyet már a másik oldalról ismertünk – árulta el a feol.hu-nak Reich Szabina régész, s hozzátette: - E sejtéseink bebizonyosodtak, de ezen kívül számoltunk azzal, hogy temetőt találunk. Többnyire középkori temetkezéseket sikerült feltárnunk, de az is biztos, hogy több évszázadon át folyt itt temetkezés.

Mint megtudtuk, számos emberi, részleges vagy majdnem teljes csontváz maradványokat is feltárhattak így a régészek a területen. Minden esetben koporsós temetkezéseket találtak a szakemberek, ám itt már nem voltak az elhunyt személyhez kapcsolódó úgynevezett „mellékletek” – étel, ital maradványok, egyebek -, mivel ezek már keresztény temetkezések voltak. A talált maradványok, pontos dokumentálásuk után, múzeumi körülmények közé kerülnek, ahol antropológusok fogják vizsgálni azokat.  

- A falmaradványok keltezése ugyan nehézségekbe ütközik, hiszen folyamatosan bolygatva volt a terület, nem csak az adott korban, de a 20. század is rányomta bélyegét a közmű építésekkel. Sok réteg megsemmisült, így tehát csak relatív kronológiát tudunk felállítani – azaz azt tudjuk megállapítani, mi épülhetett korábban és mi később. Ezek elsősorban a falak elbontásából és a ráfalazásokból deríthetőek ki. Emellett a falazási technikák nyújtottak némi támpontot ahhoz, hogy mikoriak lehetnek a maradványok. Az előkerült kerámialeletek azt azért egyértelműen bizonyítják, hogy az Árpád-korban itt már éltek, tevékenykedtek az emberek.  

A tervek szerint június végére befejezik a régészek a területen a munkálatokat, ezt követően kezdődhet meg a tér felújítása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában