Jubileum

2023.05.29. 13:40

Ünnepeltek a borlovagok Velencén: megköszönték Szent Orbánnak a szőlő védelmét

Harmincéves jubileumát ünnepelte a Velencei-tavi Szent Benedictus Borlovagrend Kápolnásnyéken és Velencén. A térség legrégebbi és legnagyobb tagságú borlovagrendje előre tekint, derült ki az ünnepségen: célja a hagyományok folytatása, a szakmai tevékenység és a fiatalítás.

S. Töttő Rita

A szőlővédő Szent Orbán szobránál áldás mondása Burján Zsolt nagytiszteleű lelkész úr, Récsei Norbert plébános úr celebrálásában Velence város polgármestere, Gerhard Ákos, Turcsányi Sándorné és Kupi László

Fotó: Dinnyés Ferencné

A kápolnásnyéki Liszt Művészházban rendezett díszközgyűléssel vette kezdetét szombaton a Velencei-tavi Szent Benedictus Borlovagrend 30 éves jubileumának ünnepsége, melyre harminc szervezet - 29 borrend és egy boregyesület - érkezett. Az elnöki asztalnál Tessely Zoltán, a térség országgyűlési képviselője, Koczor Kálmán, a Magyarországi Borrendek Országos Szövetsége (MBOSZ) elnök-nagymestere, Tutor Éva főtitkár, Hartl Mónika nemzetközi bizottság elnöke, Turcsányi Sándorné házigazda elnök–nagymester, valamint Kupi László alelnök-kancellár, a rendezvényt levezető házigazda köszöntötték az ünneplőket.

Avatási ceremóniára felvonulás
Fotó: Dinnyés Ferenc

Turcsányi Sándorné Marianna elnök-nagymester beszédében megköszönte a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola támogatását, megemlékezett az alapítókról, illetve azokról, akiknek köszönhetően létrejött a Velencei Szent Benedictus Borrend. E szervezetből nőtte ki magát - jogfolytonossággal – a Velencei-tavi Szent Benedictus Borlovagrend, amely ma már a térség legrégebbi és legnagyobb tagságú borlovagrendje is egyben. Mint fogalmazott, a hagyományok folytatása, a szakmai tevékenység és fiatalítás a jövendő időszakban a szervezet fő feladata. (A szervezet jubileumi választó közgyűléséről itt tudósítottunk, Turcsányi Sándorné elnök-nagymesterrel készült podcast interjúnk pedig itt hallgatható meg).

Vendégek vonulása
Fotó: Dinnyés Ferenc

Tessely Zoltán országgyűlési képviselő történelmi visszatekintésében a térség szőlőtermesztésének, borkészítésének múltját elevenítette fel, de kiemelte a borrendek mai feladatait, célkitűzéseit is. Koczor Kálmán, az MBOSZ elnök-nagymestere a borász társadalom nevében szólt, s kiemelte: a borrendek megalakulásakor kitűzött célok ma is érvényesek. Rámutatott továbbá: vissza kell fogni a bortermő területek csökkenését, a családi kistermelők számának visszaesését. Végezetül köszöntötte a 30 éves rendet, további jó munkát kívánt. Kupi László pedig bemutatta a megjelent 30 borrendet s megjelent képviselőiket.

A szakmai előadásokat követően délután a velencei Bence-hegyi borünnepen folytatódott az ünneplés. A borrendi ruhákba öltözött harminc borrend színgazdag felvonulása a Csongor utcáról indult, akiket érdemes volt útközben köszönteni, mert a felvonulók a Fejér Vármegyei Borverseny boraival kínálták az érdeklődőket. A Vörösmarty-pincénél pedig még nagyobb lett a felvonulók sora, ugyanis a Válinka néptánccsoport táncosai is becsatlakoztak a Szent Orbán térre vonulókhoz. Immár harminc éves forgatókönyvet  követtek ezúttal is a résztvevők Szent Orbán szobránál: a szőlővédő rituálé után áldást mondtak, majd meglocsolták Szent Orbán szobrának lábát, megköszönve, hogy megvédte a szőlőt a fagytól. A borrendi avatás során Igari Andrást a Velencei-tavi Szent Benedictus Borlovagrend borlovagjává, Silye Sándort pedig tiszteletbeli-hírvivő borlovagjává ütötte a nagymester. 

Silye Sándor tiszteletbeli hírvivő borlovaggá ütése
Fotó: Dinnyés Ferenc

„Pro Vino Érdemérem” kitüntetetést kapott Mészáros Lajos, aki a borrendi mozgalomban, a borrendek és a magyar borkultúra, a kulturált borfogyasztás népszerűsítése érdekében, kiemelkedő tevékenységet végzett. A kitüntetési ceremónián pedig a borrend eddigi hat nagymesterét és a tizenhárom alapító tagját tüntették ki díszoklevéllel. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában