Frissen Fejérből

2023.05.25. 14:06

Új tulajdonosa van a Kodolányi János Egyetemnek

Gattyán György üzletember három év után adta új kézbe az egyetem fenntartói jogait.

Kodolányisok Világa - KV

Nemes Tamás, Szabó Péter és Mahler Balázs

Fotó: Kodolányi János Egyetem

Június 1-vel új tulajdonosa van a harmincéves Kodolányi János Egyetemnek. Gattyán György 2020 márciusában három évre vállalta az egyetem fenntartását.  Az egyetem fenntartója 2023. június 1-től a Pro Universitate Albensis Oktatási, Beruházási, és Koordinációs Zrt. lesz. Az új tulajdonosi kör olyan székesfehérvári kis- és középvállalkozások konzorciuma, amelynek tagjai több évtizedes tapasztalattal rendelkeznek az oktatás, a pályaorientáció, a felnőttképzés és közösségi szolgáltatások, valamint intézmény működtetés és fenntartás területén. Az egyetem hosszútávú fenntartásának céljából alapították meg a részvénytársaságot. 

Az elmúlt három év alatt a felsőoktatási intézmény növelte hallgatói létszámát, számos racionalizálást hajtott végre és  új szakokat, szakirányú képzéseket indított el. Gattyán György üzletember, a KJE Fenntartó Zrt. eddigi vezérigazgatója szerint az elmúlt három év alatt sikerült biztosítani az egyetem és a hozzátartozó gimnázium stabil működését.

“Évekig húzódó nemzetközi világjárvány és szomszédos országban zajló háború is egyértelműen sújtotta Magyarország első magánegyetemét, amely évek óta nem jutott számottevő állami forrásokhoz. Azt gondolom, mind szakmailag, mind anyagilag az elmúlt években jelentősen hozzájárultunk ahhoz, hogy Magyarországon a felsőoktatás egy magánegyetem által még színesebb, versenyképesebb legyen.” – jelentette ki Gattyán György.

A Pro Universitate Albensis Oktatási, Beruházási, és Koordinációs Zrt. vezérigazgatója, Mahler Balázs szerint a felsőoktatási intézmény jó kezekből még jobb kezekbe kerül, mivel egyrészt szeptembertől közel ezer fővel növeli eddigi hallgatóinak létszámát, másrészt részletesen kidolgozott, hosszútávú stratégiai tervvel, stabil finanszírozással, innovatív szolgáltatási környezetben veszi át a Kodolányi János Egyetemet.

“A cél az, hogy a Kodolányi János Egyetem erősítse lokális pozícióit, de mindezek mellett a globális felsőoktatási piacon is bővüljön és Magyarország egyik legjobb, a piaci igényekre közvetlenül és gyorsan reagáló, hallgató-központú, önfenntartó magánegyeteme legyen rövid időn belül. Ehhez nagyban hozzájárulnak az elmúlt években a hibrid oktatás területén szerzett tapasztalatok, és az a rugalmasság, amely az Egyetem eddigi működését is jellemezte. Az egyetemnek meg kell tanulnia illeszkedni a megváltozott munkaerőpiaci igényekhez megtartva a minőségorientált működést” – jelentette ki Mahler Balázs, a KJE Fenntartó Zrt. új tulajdonosának vezérigazgatója.

A Kodolányi János Egyetemnek jelenleg három városban mintegy háromezer hallgatója van. Székesfehérváron gimnáziumot működtet, emellett pedig saját akkreditált nyelvvizsgaközponttal és öt önálló kutatóintézettel rendelkezik. Szabó Péter, a Kodolányi János Egyetem alapító rektora szerint a tulajdonosváltás tovább segíti az egyetem megújulási törekvéseit.  

“Az elmúlt néhány évben a volt tanítványunk, Gattyán György tulajdonában lévő Docler Holding tette lehetővé, hogy egyetemünk sikerrel meg tudja valósítani az Intézményfejlesztési Tervében foglalt programját, és több mint húsz új, különböző szintű szakot indíthasson, modern kutatási projekteket fejlesszen, kutatóintézeteket alapítson a fenntarthatóság és a városfejlesztés területén. Ugyanígy eredményesen szerepeltünk három angol nyelvű programmal nemzetközi akkreditációs megmérettetésen is, ami szintén az egyetem minőségi fejlődését igazolja. Az idei tanévben több mint duplájára nőtt a jelentkezések száma, megyei és regionális szerepünk is tovább fejlődött – jelentette ki Szabó Péter, az intézmény rektora.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában