Megemlékezés

2023.05.25. 07:00

Táblát avattak Láng Rudolf, a vadászetika mércéjének emlékére (videó, galéria)

„Értékeinket rendesen csak akkor ismerjük fel és tanuljuk meg méltányolni, ha más hívja fel rá a figyelmünket. Különösen jellemző ez ránk, magyarokra nézve, kiknek nem egy értékünk kallódott már el közömbösség és részvétlenség miatt, ha nem értett hozzá, hogy síppal-dobbal hirdesse a saját nagyságát.”

Borsányi Bea

Fotó: Fehér Gábor / FMH

Láng Rudolf Kittenberger Kálmánról írt, fent idézett gondolataival kezdte beszédét Tessely Zoltán, országgyűlési képviselő, aki hozzátette, ezeket a szavakat akár magáról is írhatta volna. A mondatok szerda délután Vérteskozmán hangzottak el, ahol Láng Rudolf, a falu neves szülötte halálának 60. évfordulóján avattak emléktáblát a Vértes Értékeiért Egyesület kezdeményezésére. 

Láng Rudolf, a vadászetika legnagyobb magyar képviselője, kiváló vadászati szakíró és a vadásztársadalom nagyhatású nevelője, aki Sólyom néven mintegy félszáz írást jegyzett a Nimród vadászújságban. Kittenberger Kálmán mondta róla egyszer Fekete István írónak, hogy Sólyom a Nimród Szent Embere. Vadászati írásaival három évtizeden keresztül képviselte a mércét a vadászetika és a vadásznevelés területén. Személyét elsőként Semjén Zsolt, miniszterelnök-helyettes méltatta.

Láng Rudolf Kozmán született, 1881. január 7-én. Édeseapja az Esterházy uradalom alerdésze, később vérteskozmai pagonyerdésze volt, akit fia egész életében mesterének tekintett. Példáján lelkesülve jegyezte el magát a vadászattal. „Ami Széchenyi Zsigmondnak Sárpentele, Fekete Istvánnak Gölle, az Láng Rudolf számára Vérteskozma volt” – mondta az ünnepség második szónoka, Zambó Péter, erdőkért felelős államtitkár, aki azt is kiemelte, az 1881-es esztendő a magyar vadászat és a vadászati kultúra történetében szerencsés évnek tekinthető: ekkor született Kittenberger Kálmán, híres magyar vadász és Esterházy Móric gróf, aki csákvári uradalmában országos hírű erdő-, és vadgazdaságot vezetett, valamint ekkor alakult meg az Országos Magyar Vadászati Védegylet is

Ami Láng Rudolf életének további alakulását illeti, Szüleivel előbb Várgesztesen, később Csákváron élt, innen járt iskolába a tatai piaristákhoz. Középiskolai tanulmányait a győri Bencés Gimnáziumban fejezte be. Érettségi után a budapesti tudományegyetemen szerzett latin és magyar tanár szakos diplomát. Egészen 1946-os nyugdíjba vonulásáig tanított, 26 évig a magyaróvári piarista középiskola falai között. 

A szerdán felavatott és Spányi Antal megyéspüspök által megáldott emléktábla Lebó Ferenc, Munkácsy Mihály-díjas magyar szobrász- és éremművész alkotása, tardosi vörösmárványkőből készült. Ahogy arról korábban írtunk, az avatásra váró táblát néhány hete ismeretlenek eltulajdonították, ám szerencsére sikerült rövid időn belül pótolni, így az ünnepséget a terveknek megfelelően tudták megtartani szerdán. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában