Permetezéstől a gépóriásig

2023.05.03. 20:47

Soma kapitány Fehérváron idézte a repülőmúltat

Az egykori mezőgazdasági és utasszállító pilóta, Somogyvári József, „Soma kapitány” tartott előadást szerdán délután a székesfehérvári Helyőrségi Klubban. Több helybéli repülős borult a nyakába, vagy szorította meg a kezét, üdvözölte őt barátjaként a régi épületben.

Tihanyi Tamás

Somogyvári József a székesfehérvári Helyőrségi Klubban idézte fel repüléssel töltött évtizedeinek legizgalmasabb, legtanulságosabb pillanatait

Fotó: Tihanyi Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Egymás után érkeznek a vármegye székhelyére azok a férfiak, akik rendkívüli teljesítményt nyújtottak a repülés világában, akik méltó példaképek lehetnek a hasonló célokat maguk elé tűző fiatalok előtt. Az Albatrosz Repülő Egyesület Öreg Sasok szakosztályának legutóbbi vendége, Somogyvári József is korán – elmondása szerint 6 évesen – döntött a repülés mellett. Megjárta a kötelező szamárlétrát: először modellezett, később vitorlázógépeken tanult, majd motoros repülőgépekre kapott kiképzést Nyíregyházán. Mezőgazdasági pilóta lett belőle, aki méterekkel a föld felett száguldva dolgozott hosszú évekig: veszélyes, gyakran halálos áldozatokat követelő munka volt ez, amiről viszonylag keveset beszélnek már a maiak. Később tovább képezte magát és előbb IL-18-as, majd Tu-154-es utasszállítókat irányított. A Malév nyugdíjas pilótája kanadai kiképzést követően tizenkét éven át repült a világ legtávolabbi pontjaira a „csúcskategóriás” Boeing–767-essel.  

Soma kapitányt (balra) az Öreg Sasok nevében Brotesser Zoltán, az előadássorozat szervezője fogadta Székesfehérváron
Fotó: Tihanyi Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A manapság napjait többnyire Budapesten és Zalaegerszegen töltő férfi sokat repült a kisapostagi repülőtéren, hiszen középiskolás éveiben Székesfehérváron lakott, az egykor Ságvári Endréről elnevezett oktatási intézményben szerzett képesítést. Korabeli fényképekkel illusztrált előadásában beszélt fiatal éveiről, a repülés múlhatatlan szeretetéről. Felidézte, amit kapitányként hosszú útjai során átélt, amikor átrepült hihetetlen időjárási jelenségeket is, amilyeneket az európai ember el sem tud képzelni – egy tájfunt például. Szólt arról, hogy mennyire szomorúan volt kénytelen végignézni a a Malév megszüntetését, de hozzátette: bízik abban, hogy rövidesen megszülethet az új magyar légitársaság. Erről és sok más izgalmas témáról készített interjút „Soma kapitánnyal” a FEOL, a beszélgetést rövidesen nálunk olvashatják!   

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában