Három méteres stafétát vettek át

2023.05.02. 19:30

Rendhagyó májusfaállítás és családi délután volt Magyaralmáson

Átvették az irányítást a helyi 18 éves fiatalok, és nem csak az életük felett, hanem a hagyományőrzés terén is, ezért idén már ők állították a májfát, de környezettudatosan, vagyis egyáltalán nem úgy, ahogy azt az öregektől tanulták.

Palocsai Jenő

Ahogy minden április végén, úgy most is a magasba emelkedett a színes szalagokkal díszített májusfa Magyaralmáson, ám ez alkalommal rendhagyó módon történt az esemény. A korábbi években, évtizedekben az volt a szokás, hogy a legények kimentek az erdőre, kidöntöttek egy óriási, frissen lombosodó, vagy éppen örökzöld fát, minél hosszabbat, mindig magasabbat, mint mások, hiszen állandó verseny volt a szomszédos települések között, majd egy mély gödröt ásva felállították a májusfát, valahol a közösség központjául szolgáló helyen.

A faluházban és annak udvarán ügyességi, társas és kültéri játékok kötötték le a gyermekek figyelmét
Forrás: Önkormányzat

– Az idén rendhagyó módon a 18 éves fiatalok úgy döntöttek, hogy a klímaváltozást is figyelembe véve nem vágnak ki fát, hanem ültetnek inkább egy újat, méghozzá a faluház udvarán. Az elképzelést sokan támogatták, köztük az időjárás is, így kiváló napot tölthettünk együtt a közösséggel a rendhagyó májusfa körül – mondta Makovi Ágnes. 

Forrás: Önkormányzat

Az önkormányzati képviselő hozzátette: – Fontos még, hogy körünkben van egy magyar gyökerekkel rendelkező norvég, egy bolgár és egy francia önkéntes. Ők aktívan bevonódnak minden közösségi rendezvény szervezésébe, és mindemellett nyelvklubokat tartanak. A hétvégén sorversenyeket, különböző játékokat vezényeltek le angol nyelven, valamint ők szervezték az örömfutást is.

A falu kemencéjében történő kenyérsütéssel, a közös főzéssel és az öt kilométeres örömfutással fűszerezett faültetés záróakkordjaként a 2005-ös év zenéivel bulit is tartottak este a most 18 éves fiatalok. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában