22 ezer mellékvízmérő hitelessége jár le idén a városban

2023.05.12. 17:30

Miért kerül 50-100 ezer forintba Fehérváron egy lakás vízóráinak cseréje?

Az elmúlt időszakban számos fehérvári lakó kapott, kaphatott a Fejérvíztől levelet, amely mellé egy komoly összegű csekket is mellékeltek. A levél szerint az adott lakás vagy társasház mellékvízmérő óráinak hitelessége lejár idén, ezért azokat cserélni kell. De mi kerül ebben 50, vagy olykor majdnem 100 ezer forintba?

Házi Péter

Mintegy 22 ezer fehérvári mellékvízmérőra hitelessége jár le idén, ennyit kell újra cserélni

Fotó: Máthé Daniella

A lapunkat megkereső olvasó, igencsak elhűlt, amikor megkapta a Fejérvíztől a vízóracserére vonatkozó levelet. Eszerint több mint 50 ezer forintot kell fizetnie a lakásban lévő két vízórájának cseréjéért. Nem érti, mi ilyen drága ezeken a készülékeken. A kérdés és az okok tisztázása érdekében megkerestük a Fejérvíz Zrt-t, ahonnan részletes választ kaptunk. Az biztos: nem kötelező a Fejérvízzel lecseréltetni az órát, ám azt tudni kell, hogy idén mintegy 22 ezer darab mellékvízmérő hitelessége jár le csak Székesfehérváron. 

A legelején fontos leszögezni, hogy a Mérésügyi Törvény alapján a bekötési és a mellékvízmérő hitelesítési ideje is 8 év. A törvény szerint az úgynevezett bekötési mérők cseréjét a szolgáltatónak, azaz a vízműnek, a mellékmérők cseréjét pedig (ezek vannak a lakásokban) a felhasználóknak kell állniuk. A cserét a lejárat évének december 31. napjáig kell végrehajtani. Az 58/2013. (II.27.) Kormányrendelet 64. § alapján a bekötési vízmérő tulajdonjoga a víziközmű-szolgáltatót, a mellékvízmérő tulajdonjoga a felhasználót illeti meg.  

A Fejérvíz ZRt. 2015. előtt a mellékvízmérő cserék költségét átvállalta a felhasználóktól, azonban 2015. után a befagyasztott víz-, és csatornadíjak díjak és a magas energiaárak miatt keletkezett forráshiányból kifolyólag ezt már nem tudja megtenni. Amint a Fejérvíz írta: Az előző években kalkulált díjak, sajnálatos módon, az inflációnak köszönhetően jelentősen emelkedtek. A díjkalkuláció tartalmazza a jelenleg rendelkezésre álló vízmérő díját, a jeladó díját, a kiszállási költséget, az adminisztrációs költséget, a plombálás költségét és a munkadíjat is. Hangsúlyozzuk, hogy a díj emelkedése nem a jeladó költsége miatt következett be, befolyásoló tényező a vízmérő, az anyag, a kiszállás, a munkadíj és az egyéb költségek emelkedése is. Társaságunk törekszik a díjkedvezmény nyújtására, a kényelemes jeladós rendszer megtartására és a felhasználók hatékony kiszolgálására, ezért tárgyalásokat kezdeményezett a lakóközösségekkel és lakásszövetkezetekkel, akik részére csoportos mérőcsere megrendelés eseté 6 % kedvezményt biztosít. A 2023-as évben több, mint 22 000 darab mellékvízmérő hitelessége jár le, melyek beszerzését a Fejérvíz ZRt. által indított közbeszerzési eljárás keretében intézi a szolgáltató. Társaságunk jogszabályi kötelezettsége a cseréről való értesítés. A csoportos cserét nem igénylő felhasználók a napokban kapják meg a csere értesítő leveleket. 

Ha valaki a cserét a Fejérvíztől rendeli meg, a mérőcsere a befizetést követő nagyjából 90-120 napon belül valósul meg: a szolgáltató jeladós mérőket szerel fel. Bárki mástól is meg lehet rendelni a cserét, de ebben az esetben azt kéri a Fejérvíz, hogy még a csere elvégzése előtt a megküldött díjbekérővel együtt az illető keresse fel személyesen ügyfélszolgálataikat vagy az illetékes üzemmérnökséget a plomba le- és felszerelésének megrendelése miatt. A plombát ugyanis csak a szolgáltató szakembere szerelheti le, illetve teheti fel, a mellékvízmérők üzembe helyezését is kizárólag a Fejérvíz Zrt. munkatársai jelenlétében vagy a cég jóváhagyásával végezhetik. A plomba le és felszerelés díjköteles szolgáltatás, ennek-mérőszámtól és kiszállási darabszámtól függő- díjait az alábbi linken tekinthetik meg: https://www.fejerviz.hu/wp-content/uploads/2023/02/4.-sz.-melleklet_Dijjegyzek.pdf Vízmérőt a Fejérvíz csőboltjában is vásárolhat a felhasználó, továbbá az üzletszabályzat tartalmazza az elfogadott mellékvízmérők műszaki követelményeit. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában