Ismét a védelmére bízták a szőlőt

2023.05.26. 19:00

Megtartották a Szent Orbán kápolna búcsúját Móron

Érdeklődők, városi vezetők és borlovagok is voltak a közel 230 éves kápolna búcsúján, a Kecske-hegyen.

Palocsai Jenő

Fotó: Fenesi András

Valaha a Vértes lábánál emelkedő és hosszan elnyúló Kecske-hegy évszázadokkal ezelőtt legelő volt, természetesen kecskék számára, így innen kapta a nevét. Aztán a borkultúra kialakulását követően a hegy napsütötte oldalán már csak hagyományos szőlősorokat lehetett látni, ahogy felkapaszkodnak a meredek lejtőkön. Bár egyre kevesebb rajta a tőke, még ma is sokan termesztenek szőlőt ezen a területen, ahogy Móron és környékén mindenütt. Ezen szőlőskertek védelmére emelték a kapucinus szerzetesek a Kecskehegyi kápolnát, melyhez a téglát és a meszet Gróg Lamberg Fülöp biztosította. Az krónikákból ismert, hogy 229 évvel ezelőtt, éppen május 26-án áldotta meg az épületet Szegedy Pál székesfehérvári kanonok. Később aztán, Lamberg és a Berényi grófok idején átkeresztelték a kápolnát. A szőlőművelők védőszentjéről nevezték el, így ma Szent Orbán kápolna áll a hegy tetején, és minden év májusában megtartják annak búcsúját. 

Fotó: Fenesi András

Ahogy mindig, úgy most is imádkoztak a megjelentek az apró kápolna előtt, a fák alatt és az ünnepség alatt a Brindisi Szent Lőrinc Borlovagrend tagjai álltak díszőrséget. A szenttől védelmet kértek a szőlőre, a borra, és természetesen az ezekkel foglalkozó emberekre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában