A Móri árok legkertesebb hétvégéje

2023.05.31. 10:00

Megint Európai Dísznövény és Kertművészeti Napok Fehérvárcsurgón

Június első hétvégéjén nyílik az Európai Dísznövény és Kertművészeti Napok. A 2023-as esemény a 19. a sorban, és a tervek szerint a korábbi években megszokott színes virágvásárral, eszközökkel és számtalan szakértővel várják a kertek szerelmeseit.

Palocsai Jenő

Fotó: Fehér Gábor / FMH-Archív

A közel két évtizedes múltra visszatekintő eseményre idén is a Károlyi József Alapítvány hív és vár mindenkit. A megnyitó ünnepség június 2-án, pénteken, 12:30 órakor lesz a fehérvárcsurgói Károlyi-kastély felújított parkjában. Az eseményen nem csak a házigazdák, vagyis Károlyi György és Angelica lesz jelen, hanem Claire Legras, Franciaország nagykövete is.

-A Spanyolországból, pontosabban a Madridi Királyi Botanikus Kertből érkező M. Paz Martin Esteban professzor délután kettőkor beszél majd az érdeklődőknek, őt, fél órával később a svédországi Charlotte Andersson követi, aki Katrinelund kertjébe hív mindenkit egy virtuális kirándulásra. Franciaországból Matthieu Dejean érkezik, bemutatni azt, amit ők úgy hívnak, Chanteloup, a francia reneszánsz elvarázsolt kertje. A fél órás előadások utolsó szakasza Olaszországba visz minket, ahol megtalálható a  Giardino di Ninfa, a Caetani család által egy középkori város maradványain létrehozott kert - tudtuk meg a házigazda alapítvány képviselőjétől, Károlyi Angelica asszonytól.

Az előadások után, 16 órakor az Alba Regia Szimfonikus Zenekar Régi magyar táncok című koncertjét élvezhetik a résztvevők. De persze a gyermekekre is gondoltak, így már pénteken 10-kor ott lesz a Gaja Környezetvédő Egyesület, így látható majd a Bogárréti fesztivál a Bogárháton Alapítvány interaktív mesejátéka óvodásoknak.

Már pénteken megnyílnak a művészeti kiállítások is. Kesselyák Rita grafikusművész Harminc régi magyar alma című tárlatán pomológiai festményeket láthatnak az érdeklődők. Ezzel párhuzamosan látogatható lesz Laki Henrietta A természet pillanatai című fotókiállítása, a Károlyi József Tagiskola pedig Gyógynövény-mandalákkal jelentkezik.  

De lesz még szombaton ingyenes gyermekjátszó, könyvbemutató, előadások a komposztról, a vízmegtartás fontosságáról, valamint a szürke és az esővíz különbségéről. Indul majd botanikai séta is.

A műsorfolyam, a botanikai séták, a kert témájú előadások vasárnap is folytatódnak a fehérvárcsurgói Károlyi-kastélyban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában