Próbára tett nemzet

2023.05.09. 20:00

Könyvbemutatót tartottak a Mathias Corvinus Collegiumban

Magyarország talán legvitatottabb évtizedeiről készült könyvét mutatta be a székesfehérvári közönségnek Gali Máté kedden este, a Grand Inkubátorházban.

Hajdú Marianna

Sokan voltak kíváncsiak Gali Máté Magyarország sorsdöntő éveit boncolgató könyvére

Forrás: Fehér Gábor/FMH

Gáli Máté történész 2022-ben, az Mcc Press kiadásában megjelent Próbára tett nemzet című kötete, alapvetően olyan témákat ölel fel hazánk történelmének 1867 és 1945 közötti  időszakából, – a kiegyezéstől a második világháborúig – amelyek rendkívüli mértékben határozták meg a történelmi Magyarország sorsát. Ide sorolandó a nemzetiségi kérdés, Trianon és revíziójának az ügye. Az írás ezek mellett foglalkozik a numerus clausus-szal, illetve annak módosításának a történetével is.
A könyv a történész írásai mellett tartalmaz egy  tanulmányt is, ami az elmúlt évszázad különböző magyar értelmiségieinek, a trianoni trauma meghaladására adott válaszait taglalja.
A kötet rendkívül sokszínűen foglalja össze 15 írásban a kiegyezés és a második világháborúig közötti időszakot, ami nem mellesleg a történész kutató szakterülete. Előadásában is azokból a tanulmányokból szemezgetett az író, ami leginkább Trianonhoz kapcsolódnak, a nemzetiségi kérdéshez, a numerus clausus-hoz, és hogy a határok hogyan alakultak ki 1918-1920 folyamán. Felvetődött a kérdés is, hogy milyen volt Magyarország  revíziós politikája és hogyan álltak maguk a nagyhatalmak a magyar revíziós törekvésekhez, amelyek aztán 1938 és 1941 között, négy lépcsőben – részlegesen ugyan – de megvalósultak. Egy bizonyos, a Trianoni békeszerződés hatásait és veszteségeit, a mai napig érezzük.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában