Frissen Fejérből

2023.05.21. 20:00

Kijöttek az első népszámlálási adatok: másfél százalékkal csökkent Fejér vármegye lakosságszáma

Házi Péter

Egy évtized alatt közel 6 százalékkal nőtt a lakások száma Fejérben Illusztráció: Shutterstock

Fotó: Katarzyna Wojtasik

A 2022 őszi népszámlálás előzetes adatai alapján szerencsére csak minimálisan csökkent Fejér vármegye lakosságszáma. A népszámlálás során beérkezett kérdőívek feldolgozása jelenleg is zajlik, a II. negyedévben várhatóak majd településekre lebontva az előzetes adatok, idén ősszel pedig már a végleges eredményeket, adatokat is megismerhetjük. 

Magyarország népessége, amint azt a KSH a népszámlálás adatai alapján közzétette, 2022. október 1-jén 9 millió 604 ezer fő volt. Érdekes adat, hogy hazánkban először 1870-ben tartottak népszámlálást, akkor az ország jelenlegi területén alig több mint 5 millióan éltek. A népességszám 1980-ra már 10 millió 709 ezer fő volt, azóta viszont sajnos folyamatosan csökken. Ennek legfőbb oka a KSH szerint, hogy a halálozások száma egyre nagyobb mértékben haladja meg a születésekét.  

Az elmúlt 11 évben közel fél millió volt a „mínusz”, egészen pontosan 464 ezer fő, de ezt a csökkenést jelentősen tudta mérsékelni az a bevándorlás, amely a környező országokból érkezőket jelenti. Nem kevesebb, mint 131 ezer ember érkezett így hazánkba.  

A legutóbbi két népszámlálás közötti időszakban mind a születések, mind a halálozások száma ingadozott. A 2011. év jelentette a mélypontot a születési statisztikában, azonban az utóbbi éveket a gyermekvállalási kedv emelkedése jellemezte, a teljes termékenységi arányszám a történelmi mélypontot jelentő 2011. évi 1,23-ról 1,5 fölé emelkedett. Budapesten 1 millió 682 ezren élnek, ezt követően az ország legnépesebb térsége Pest vármegye (1 millió 339 ezer fő). A legkisebb népességszámú vármegyénk Nógrád, ahol 183 ezer főt számláltak. 

Fejér vármegyében a 2011-es adatokhoz képest másfél százalékkal csökkent a népesség, ami nem nevezhető rossz aránynak, ugyanis például a délen szomszédos Tolna megyében ez az adat több mint tíz százalékos fogyást mutat. Veszprém megyében is közel 5 százalékkal kevesebben élnek most, mint 2011-ben. A legutóbbi népszámlálás óta két vármegyében (Pest és Győr-Moson-Sopron) nőtt, a többi vármegyében és a fővárosban csökkent a népesség száma. A legnagyobb növekedés (10%) Pest, míg a legnagyobb csökkenés (13%) Békés vármegyében történt. Fejér népességének egyébként 64.8 százaléka a 15-64 éves korosztályba tartozik, 0-14 éves a megye 14.9 százaléka, a 65 év felettiek aránya pedig 20.3 százalék. Zala vármegyében él arányaiban a legtöbb idős ember, ott közel 25 százalék a 64 fölöttiek aránya. 

Az ország legsűrűbben lakott térsége Budapest, a vármegyék közül pedig Pest, Komárom-Esztergom és Győr-Moson-Sopron emelkedik ki. A legritkábban lakott Somogy vármegyében alig negyedannyian laknak egy km²-en, mint Pest vármegyében. A népesség területi koncentrációját jól mutatja, hogy 2022-ben az ország népességének 18%-a Budapesten élt.   

2022-ben egyébként 4,6 millió lakás volt az országban, ez a szám 4,6 százalékkal nőtt egy évtized alatt. Fejérben közel 6 százalékkal több lakás van most, mint egy évtizede, amiben Veszprém megye megelőz minket, mert ott 7 százalékkal nőtt az otthonok száma. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában