Szentgyörgyi napok – Mezőföldi majális

2023.05.01. 10:30

Kiállítás, író-olvasó találkozó, májusfaállítás és kabaréest Mezőszentgyörgyön

A Szentgyörgyi napok – Mezőföldi majális rendezvénysorozat eseményeiről Kiss Péter önkormányzati képviselő, a művelődési ház és könyvtár vezetője számolt be portálunknak.

V. Varga József

A májusfát a tájház udvarán díszítették

Fotó: Kiss Péter

Bepillantás címmel kedden kiállítást nyitottak az enyingi illetőségű Katóné Szántó Márta festményeiből a mezőszentgyörgyi művelődési házban, és bemutatták a szerző Imágó című könyvét, felolvasással, beszélgetéssel. A szerző reinkarnációs belső utazásairól írt könyvében, és a történeteket képeivel párosította össze.

Kiállítást nyitottak Katóné Szántó Márta festményeiből – jobbról Kató Balázs keramikus
Fotó: Kiss Péter

Szerdán Horváth Zsolt, írói nevén Orak Milsen vendégeskedett a településen. A tanyától a Dunáig című novelláskötetéről, illetve nemrég megjelent első regényéről – Gondolat Légitársaság – Újvári Csilla pedagógus beszélgetett a szerzővel. Hogyan lett egy jegyző hobbija az írás? (Amint megtudtuk: Horváth Zsolt Baracs jegyzője.) Hogyan születik meg egy-egy történet? Hogyan alkotja meg a karaktereket? Honnan jönnek a nevek? – sorjáztak a kérdések. A Mezőszentgyörgyi Amatőr Színjátszó Kör (MASZK) társulatának tagjai felolvasással színesítették az estet, részletek hangzottak el a Kerékpártúra, a Joghurt és a Dunánál című novellákból. Orak Milsen két kötete már kölcsönözhető a könyvtárból – jegyezte meg Kiss Péter.

Horváth Zsolttal (Orak Milsen) Újvári Csilla beszélgetett
Fotó: Kiss Péter

A rendezvénysorozat negyedik napján, csütörtökön a tájháznál gyűltek össze az érdeklődők, és izgatottan várták a májusfa felállítását. A szép nyárfát szorgos kezek díszítették színes papírszalagokkal és illatos orgonával. A májusfaállítás előtt a néptáncosok moldvai táncokat roptak, majd a Kákics zenekar muzsikájára a jelenlévő férfiak pillanatok alatt a helyére emelték a díszes májusfát. A résztvevők megtekinthették a szakköri minikiállítást, kipróbálhatták a vesszőfonást Mészölyné Ibolyával és megismerhették a moldvai táncokat is. A megfáradtakat tea, zsíros kenyér és finom sütemény várta.

A Kákics zenekar húzta
Fotó: Kiss Péter

A Szentgyörgyi napok – Mezőföldi majális utolsó napján, pénteken a nevetésé volt a főszerep, hiszen a helyi amatőr társulat – a MASZK –lépett színpadra. A nézőtér csordultig megtelt, mintegy százhatvanan voltak kíváncsiak Az elmúlt 25 évben nem játszott darabok című előadásra. 

Táncház – moldvai táncok
Fotó: Kiss Péter

A műsorrend így festett! Rejtő Jenő: Hurokvágány; Író születik; Nincsenek gyermekek; Szabad a vásár; Központi ügyelet. Nóti Károly: A nagybácsi. Az egyes szerepeket Suba Orsi, Teichelné Szabó Edina, Benkőné Kévés Kitti, Tóth Balázs Krisztofer, Kiss Péter, Sipos Katalin, Tóth Virág, Berta Attila, Boldog Ádám, Tóth Balázs, Oláh István, Tóth Fanni, Tóth Regina Hanna, Boldog Dániel, Benkő Péter és Filotás Kristóf játszották. Rendező: Tóth Andrea.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában