Kultúrával fűszerezett sajtkaland a Hangistállóban

2023.05.16. 18:15

Kétnapos sűrű májusi mulatozás Nagyegyházán (galéria)

Mindig kultúrával is összekapcsolják valamennyi rendezvényüket a Hangistálló vezetői, leginkább a magyar folklór kincseivel. Az idei kétnapos Sajtmajálison még inkább így történt.

Zsohár Melinda

Fotó: Zsohár Melinda

A Hangistálló alapítói és működtetői, a Kolozsvári Mihály-Ribli Ilona házaspár küldetésként tekintik tevékenységüket. Az idei sajtmajális a negyedik volt, előtte Sajtmustra néven éveken át megrendezték az egyre népszerűbb termékseregszemlét, aminek a kézműves sajtok bemutatója, vására volt az apropó. Ezúttal a szokásosnál ugyan kevesebb sajtos érkezett a helyszínre, ám nem maradtak sem sajtkóstolás, sem finom étkek híján a vendégek. A kemencés, bográcsos konyhában a felcsúti Endresz György Általános Iskola csapata főzött Nagy László séf irányításával puliszkát, sztrapacskát, gulyáslevest, a sátrakban kézműves sajtok és tejtermékek, túró, tejföl, joghurt, egyebek kínálták magukat a Vál-völgyéből és a környékről. Még az Alpok lankáiról származó delikátesz sajtokat is elhozta egy érdi forgalmazó. Borok, kézműves füstölt húsok bővítették a palettát.

Fotó: Zsohár Melinda

A kétnapos Sajtmajálist a Vértes Erdő Vadászkürt Együttese hangjai mellett vette kezdetét, a támogató önkormányzatok köszöntőjével. Bálint Istvánné, Bicske polgármestere és Konrád Ildikó, Óbarok-Nagyegyháza alpolgármestere üdvözölte a megjelenteket a megkapó szépségű helyszínen. A település hivatalosan Óbarok néven alkot egy közigazgatási egységet Nagyegyházával együtt, az egykori istálló pedig mára közismert közösségi hely a szellemes Hangistálló elnevezéssel. Drága zongora fémjelzi zenei szerepét, Ribli Ilona csellóművész, a Danubius vonósnégyes tagja, a Hangistálló háziasszonya a kulináris rendezvényekhez mindig erőteljes kulturális programot szervez, mint ezúttal is tették. A gyermekeknek külön kedvében jártak állatsimogatóval, készségfejlesztő játékokkal, rajzversennyel, az öko-műhely kreatív foglalkozásaival.

Fellépett a két nap alatt a bicskei Pannoniada gyermekkórus, Laposa Julcsi és együttese, a bicskei Mayer Orsolya néptáncsoportja, a Kassai Lovasíjászok. A Danubius vonósnégyes minikoncertet adott, esti táncházat tartott a Kákics népzenei együttes. Szokolay Dongó Balázs festményeit állították ki, a Kubinyi Rustico koncert bravúros népzenészei és Kubinyi Júlia énekes különleges élmént jelentettek. Baráth Gábor interaktív előadása a mohácsi busójárás hagyományairól szólt, s magával hozott néhány eredeti busómaszkot. Természetesen a sajtos-szakmai program sem maradhatott el, a Hangistálló egyébiránt a Völgy-Vidék Sajtút egyik állomása is. A rendezvény támogatója volt az önkormányzatok mellett az Agrárminisztérium és a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH). Szakmai előadást hallhattak a szakemberek az emeleti traktusban, míg alant, kint és bent folyt a mulatság. Szombaton délután hirtelen érkezett zápor kergette be a Hangistálló tágas termébe a vendégeket, ám később és másnap is a májusi napsütés borította el a varázslatos természeti környezetben megbúvó rusztikus épületet.

Fotó: Zsohár Melinda

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában