Paradicsomi állapotok

2023.05.01. 12:30

Ilyen most a fehérvári Sóstó vízszintje - meglepő a helyzet (videó)

Paradicsomi állapotok uralkodnak a Sóstó Természetvédelmi Területén. A vízszint szépen nő a fehérvári területen, miközben a Velencei-tó vízszintje stagnál.

S. Töttő Rita

Fotó: S. Töttő Rita / FMH

Noha Európa-szerte gondot jelent természetes vizeink szinten tartása, s közvetlen környezetünkben is éppen csak stagnál – például a Velencei-tó vagy a Balaton – vízállása, láthatóan Székesfehérvár legszebb természetvédelmi értéke, a Sóstó, köszöni szépen, jól van!

Pár centi hiányzik már csak ahhoz, hogy a Sóstó Természetvédelmi Területének vizes élőhelye, a dankasirályok, szerecsensirályok, kócsagok otthona, el ne érje a partvonalat több helyszínen is. Sőt, az erdővel övezett területeken bizony már több helyen ki is lépett medréből a tó, ezzel ismét paradicsomi állapotokat létrehozva a helyi állat- és növényvilág számára.

A Sóstó üzemi vízszintje 107,5 centiméterkörül van, ám ezt több tíz centivel meghaladhatja a jelenlegi vízállás. Köszönhető ez egyrészt az elmúlt hetek csapadékos időjárásnak, de annak is, hogy tisztított szennyvizet engednek a tóba, ami a tavalyi évben számított nagyon sokat a területen. A Balaton 2023. május 1-jei 111 centiméteres, vagy a Velencei-tó 107 centiméteres vízállása ugyan az elmúlt napokban stagnált, de az utóbbi tekintetében elmondható: szintén nagyon sokat hozott az emberi beavatkozás.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában