Balog Zoltán református püspök Sárbogárdon

2023.05.27. 19:00

Húsz éves a református egyházközség idősotthona (galéria, videó)

Balog Zoltán református püspök egyebek mellett a hitben fogant döntések jelentőségéről prédikált szombaton délelőtt a Sárbogárdi Református Egyházközség idősek otthonának 20. évfordulója alkalmából rendezett istentiszteleten.

Tihanyi Tamás

„Adjunk hálát a hitben fogant döntésekért”, emelte ki Balog Zoltán református püspök, a zsinat lelkészi elnöke

Fotó: Tihanyi Tamás

– A kapuit az otthon 2003. február 10-én nyitotta meg az első lakók előtt, vendégeinkkel együtt most ünnepeljük meg az évfordulót – mondta a FEOL-nak Veresné Dömötör Ágnes intézményvezető. – Jelenleg negyvenöt férőhelyünk van, és bár országos befogadók vagyunk, sajnos nem tudjuk kielégíteni még a környékbeliek igényeit sem: jelenleg több mint nyolcvanan várakoznak, szerepelnek a várólistán.

Később a templomban a létesítmény igazgatója a hívek előtt elmondta azt is, hogy az eltelt két évtized alatt összesen 211 idős ember talált otthonra náluk, ketten pedig a kezdetektől velük vannak.

– Amikor hálát adunk a 20 esztendőért, azért, hogy itt a gondoskodásnak egy különös formája valósulhatott meg Isten szeretetéből, azoknak a szakmai és lelki tudásából, akik foglalkoznak a mi időseinkkel, kérdezzük meg: az Ige szerint mire van szükségük? – mondta prédikációjában Balog Zoltán, a Magyarországi Református Egyház Dunamelléki Egyházkerületének püspöke. – Mit tesz elénk Istennek az Igéje, mi az, amit tudnunk kell erről a 20 esztendőről? Az első kérdés az, hogy ennek a 20 esztendős szolgálatnak hol van az eredete? Rögtön tudunk egy pragmatikus, gyakorlati, történeti választ adni, hogy ennek a szolgálatnak az eredete abban a körülbelül 21 évvel korábbi döntésben van, amikor a lelkipásztor házaspár úgy döntött, hogy minden ellenére – hiszen nem voltak könnyű idők azok sem –, ők igenis építeni akarnak. Azoknak építeni, akik előttünk jártak az életben, a hitben, a munkában, a szolgálatban, és méltók rá, hogy méltó körülmények között töltsék az életük alkonyát. De milyen rövidlátók lennénk, ha itt megállnánk. Hiszen abban a döntésben benne van azoknak az elhatározása is, akik nincsenek itt velünk, és talán már akkor sem voltak itt velünk, de az ő hitükből épült, az ő hitükből gyarapodott ez a gyülekezet!

Az otthonban a nyitás utáni 20 év alatt 211 idős ember találta meg a gondoskodást és a szeretetet. Ketten a kezdetektől az intézmény lakói
Fotó: Tihanyi Tamás

Miután a hitben fogant döntések jelentőségéről beszélt, a prédikáció második felében a püspök emlékeztetett: „A jeruzsálemi út nélkül nem lennénk itt, nem lenne templomunk, nem lenne gyülekezetünk, nem lenne szolgálatunk, nem lenne életünk”.

Varga Gábor országgyűlési képviselő is jelen volt, és köszöntőt mondott a templomi ünnepségen
Fotó: Tihanyi Tamás

A templomban Hajdú Szabolcs Koppány esperes és sok más meghívott vendég mellett jelen volt Sükösd Tamás polgármester és Varga Gábor országgyűlési képviselő is.

– Megsüvelegendő, amit az egyház magára vállal az idősgondozás területén – szólt a honatya a résztvevőkhöz, elismerve a bátorságot és az elszántságot, amire szükség volt az intézmény létrehozásához, megköszönte az áldozatos munkát, majd az otthon lakói, a dolgozók és a hozzátartozók közül mondták el néhányan ünnepi gondolataikat. Az eseményt ajándékok, elismerések átadása, majd szeretetvendégség zárta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában