Számos jogszabály rögzíti, hogy az állattartás milyen kötelezettségekkel jár.

2023.05.11. 07:00

Érdemes tisztában lenni néhány szabállyal, mielőtt valaki állatot tartana, hogy ne legyen feljelentés a vége

Manapság az emberek egyre gyakrabban tartanak a ’hagyományosnak’ mondható állatok mellett olyan egzotikus madarakat, ízeltlábúakat vagy hüllőket is, amiktől természetes közegükben talán két lépést hátrálnánk. De megtehetik-e ezt mondjuk egy lakó-pihenő övezetben?

Déri Brenda

Gyakorlatilag az sincs szabályozva, hogy lakó-pihenő övezetben hány tyúk vagy éppen sertés tartható

Forrás: Shutterstock

Kíváncsiak voltunk arra, hogy van-e bármilyen szabályozás, főként Székesfehérváron arra irányulóan, hogy milyen állatokat szabad tartani? Korlátozzák-e esetleg az egy kertben tartható állatok számát? Szükséges-e külön engedély egyes állatok tartásához? A városi önkormányzat közgyűlési irodája kérésünkre eljuttatott szerkesztőségünkhöz egy 2018-as rendeletet a helyi állattartás szabályozásáról, valamint az ebrendészeti hozzájárulásról. Ebből az olvasható ki, hogy a város önkormányzatának közgyűlése a kedvtelésből tartott állatok tartását, illetve az ebrendészeti hozzájárulás kérdéskörét nem szabályozza. Azaz Fehérváron nincs jelenleg egy konkrét szabályozás, mely kimondja, ki milyen és mennyi állatot tarthat az otthonában. Ennek ellenére abban az esetben, ha valaki olyan állatot tart, amely a veszélyes besorolásúak közé tartozik, ahhoz külön veszélyesállat-tartási engedély szükséges. Szintén engedély kell, ha nem magánszemélyként és kedvtelésből tart valaki állatot, hanem például tenyésztőként és külön engedély kell akkor is, ha valaki, sertést, baromfit tart és azok feldolgozásával, eladásával foglalkozik. 

Az állatok mennyiségére irányulóan nem találtunk konkrét adatot, olyat azonban igen, amely arról szól, hogyan kell tartani őket. Számos jogszabály rögzíti, hogy az állattartás milyen kötelezettségekkel jár, akár a gondozásukat illetően, akár, hogy mekkora területet kell biztosítani az egyes fajtájú és méretű állatoknak. Rengeteg bekezdés és paragrafus azt taglalja, hogy egy állattartónak mennyi mindennek kell megfelelnie. Ezek közül talán az egyik legfontosabb, főleg a családi házas, sűrűn lakott övezetekben, hogy a kedvtelésből tartott állatot úgy kell tartani, hogy az állat tartása lehetővé tegye annak természetes viselkedését, ugyanakkor a környező lakóközösség kialakult élet- és szokásrendjét tartósan és szükségtelenül ne zavarja. Fontos állattartási jogszabály még, hogy tilos a kistestű ebet - 20 kilóig -  10 négyzetméternél, a közepes testű ebet - 20-40 kiló között - 15 négyzetméternél, a nagytestű ebet - 40 kiló felett-  pedig 20 négyzetméternél kisebb területen tartósan tartani. 

Ezentúl gyakran látni, hogy az egyes udvarokban kutyákat láncra verve tartanak, ám ezt is szigorúan szabályozzák. E szerint patás állatot állandó jelleggel, valamint kutyát tartósan kikötve tartani tilos. 

A fentieken túl még rengeteg más hatályos szabály vonatkozik az állattartókra, ami főként az állatok gondozására irányul. Ugyanekkor az sem utolsó, hogy a közvetlen környezet miképp vélekedik, hiszen könnyen megütheti a bokáját az, aki az általa tartott állatokkal zavarja a körülötte élőket, akik akár birtokvédelmi eljárást is kezdeményzehetnek, ha a kedvtelésből tartott állatok tartására és az állatokkal való bánásmódra vonatkozó rendelkezéseknek nem tesz eleget az állattartó.


 


 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában