Fejér évfordulós emlékei

2023.05.24. 13:00

Érdekességek a múltból: 73 éves vőlegény, 66 éves menyasszony

Mindig örömmel, gyerekes egyszerűséggel lapozgatom a Fejér Megyei Hírlap korábbi kiadványait. Mindig akad egy-egy olyan történet a múltszázadból, ami megmosolyogtat. Így történt ezt most is! Tartsanak velem!

Kecskés Zoltán

A szerelem nem válogat, 50 éve és ma is (képünkön) ugyanúgy hatalmába keríti az embereket.

Fotó: Pesthy Márton / VMN

Szerelem minden (élet)korban

60 évvel ezelőtt a címlapon számoltunk be a fehérvári anyakönyv akkori furcsaságairól.  73 éves vőlegény, 66 éves menyasszony – 899 újszülött – Romeo, Tímea, Ramana. Érdekesen hangzik ugye?

„Nem múlt még el öt hónap sem az esztendőből, a városi tanács anyakönyvi hivatalában féltve őrzött székesfehérvári anyakönyvek azonban máris sok érdekességet tartalmaznak 1963 családi eseményeiről. Január elseje óta 174 házasságot kötöttek a székesfehérváriak. A legfiatalabb menyasszony 18 éves, legfiatalabb vőlegény 21. Hanem azért ne higgyük, hogy csupán a „mai fiatalok” kötnek házasságot napjainkban. Az új év legidősebb vőlegénye egy 73 éves bácsi, aki 66 éves menyasszonyát választotta élete párjául. Ők tartják – legalábbis egyelőre – a „rekord” életkort az „ifjú párok” sorában. Ki az, aki nem hisz a gólyamesében? Az év első öt hónapjában 899 székesfehérvári otthont látogatott meg a szorgalmas gólyamama. Az újszülötteknek leggyakrabban az Éva, Erika, Judit, Zsuzsa, László és Ferenc neveket adják, de akadtak furcsa nevek is a fehérvári 1963-as anyakönyvben. Egy kisfiúnak a romantikus Romeo nevet adták szülei, s volt olyan kislány, akit Sylvia, Tímea, vagy Ramana néven vettek fel a város új állampolgárainak sorába." – olvasható a cikkben. 

Szondi-sikerek a magyar juniorbajnokságon 

Székesfehérvári sportolók kiemelkedő eredményeiről számoltunk be sportrovatunkban fél évszázaddal ezelőtt:

„A kötött- és szabadfogású junior birkózók ez évi legrangosabb versenyére a budapesti Játékcsarnokban került sor. A két fogásnemben összesen 266 versenyző lépett szőnyegre. Nagy versenyt, remek küzdelmeket és színvonalas akciókban gazdag mérkőzéseket hozott a bajnokság. Megyénket népes küldöttség (24 Szondi és 10 Kohász) versenyző képviselte. A székesfehérvári birkózók kimagasló eredményeikkel nemcsak megerősítették a múlt évi (1962.) országos viszonylatban elért 2. helyüket, de 62 ponttal az egyesületek között a legtöbb pontot szerezték. Újabb dicsőséget szereztek ezzel városunk egyre jobban fejlődő birkózó sportjának, bizonyítva ezzel, hogy a szakvezetés hozzáértő kezekben van. Ezúttal a kötöttfogásúak szerepeltek jobban, 3 arany, 2 ezüst és bronz, míg a szabadfogásúak egy arany és 2 ezüstérmet szereztek." – olvasható a Fejér Megyei Hírlap 1963 május 24-ei lapszámában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában