Egy szent és egy betyár

2023.05.28. 14:00

Egy napon hullott le a lepel két szoborról is Csókakőn

Újabb szoboravatót szerveztek a Vértesalja Gyermekei. A vár alatti Nagy-Magyarország téren már most felsorakozott pár fontos ember és szimbólum a magyar történelemből, ám ez a sor folytatódik. Május 27-én két újabb mellszobrot avattak. Mostantól egy szent király és egy betyár is őrzi a teret.

FMH

Fotó: Palocsai Jenő / FMH

A himnusszal és a betyárok fegyverropogásával kezdődött a szoborállítás kapcsán szervezett ünnepség a Nagy-Magyarország téren. A 2022-re tervezett szoboravatás elmaradt, így rendhagyó módon két műalkotást adtak át egyszerre az érdeklődőknek.

-A Névtelen betyár szobrot azt mindenképpen Budaházy György szabadsága érdekében állítottuk. A Szent László szobor pedig nem más, mint a soron következő szobor, mely tökéletesen beleilleszkedik abba a csoportba, amely terveink szerint díszsorfalat áll majd itt, ezen a téren. Már nem titok az sem, hogy a következő alkotás is készülőben van és az sem, hogy ez egy Szent István szobor lesz. A teljes alakos, álló szobor még a nyár folyamán elkészül, de legkésőbb a Csókakői Várjátékok kezdő napjára, mondta el a két, még lepelbe burkolódzó alak előtt Vértesalja Gyermekei közül Csöngedi Csaba szervező.

Fotó: Palocsai Jenő / FMH

Megkérdeztük a szervezőt, hogy hogyan, milyen szervezetek állnak a Vértesalja Gyermekei mögött, illetve ki biztosítja a szoborállításokhoz szükséges forrást?

-Ezeket a szobrokat saját erőből állítjuk, vagyis sem a falu, sem a kormány nem támogat minket. Csak úgy lehet minket támogatni, ha eljönnek a szoborállítások kapcsán szervezett koncertekre. Ha ezekből bejön annyi pénz, amennyi kell egy új szoborhoz akkor jó, de ha nem, akkor is haladunk a terv szerint, akár kétkezi munkával és hangyaszorgalommal, mondta Csöngedi Csaba.

Fotó: Palocsai Jenő / FMH

Az ünnepség Seres István előadásával folytatódott. Az elismert néprajzkutató aprólékos részletességgel számolt be a 19. századi viszonyokról, különös hangsúlyt fektetve Rózsa Sándor életére.

-Jókainak kellett volna vinni az amnesztiát bizonyító dokumentumot, de huszárokra bízta, akik nem találták a híres betyárt, mert őt csak akkor lehetett megtalálni, ha ő maga azt akarta. Aztán a pusztaszeri csárdában reménykedve, de csapdát is sejtve mégiscsak hozzá került az okmány, és pár nap múlva már lent volt Délvidéken, ahol maga Damjanich dicsérte meg hősies helytállásáért. A híres tábornok csapatait támogató Rózsa Sándor egymaga végzett 12 ellenséggel a lagerdorfi csatában. Fontos tudni, hogy a betyár alakulatok nem lettek feloszlatva, hanem végig harcoltak. Rózsa Sándornak elege lett a háborúból, így aztán a családjával élt, elvette feleségül szerelmét és két gyermeket neveltek. Azzal, hogy Kossuth Lajos fogadta őt a saját szobájában, elfogadta, elismerte a betyárok érdemeit, sőt, kérte, hogy kerüljenek ki az arra érdemes betyárok a börtönből. Sok csapat alakult is belőlük, akik lóval, karikás ostorral és helyenként kapákból kovácsolt harci fokosokkal védték a hazát, mondta a Békés vármegyéből érkező Seres István.

Fotó: Palocsai Jenő / FMH

Vass Albert Üzenet haza című verse után maga Budaházy György leplezte le a Névtelen betyár szobrát.

-Modern kori betyár vagyok, fél év bujdosás után kerültem börtönbe és bár abban az időben rosszabb állapotok lehettek, ma is elég rossz ott lenni. De most itt lehetek és ezt köszönöm a köztársasági elnök asszonynak és a kormánynak.

Én nem tudtam, hogy itt milyen szobrok állnak, ezért nagyon meglepett és örömmel töltött el, hogy itt van Rákóczi és Hunyadi. Véleményem szerint a hazafias vezetőknek két útja van, Rákóczi és Hunyadi útja. Mikor összeszedjük minden erőnket és azzal próbáljuk elérni a kitűzött célt, az Rákóczi útja, amibe gyakran belebuktunk már. Ezzel szemben Hunyadi útja egészen más. Ő figyel arra, hogy mi szükséges a fennálló rendszernek, de nem lesz annak része, így nem tud korrumpálódni, viszont, hogy a kívánt célt meg lehessen valósítani, ahhoz kell egy megfelelő pozíció. Eddig Rákóczi útján jártam, de talán jobb lenne a két utat egyesíteni, mondta Budaházy György.

Fotó: Palocsai Jenő / FMH

A Romantikus Erőszak dudaszóval kísért dalát követően Lévai Ildikó önkormányzati képviselő tolmácsolta Fűrész György polgármester szavait. A történelmi visszatekintésben szó esett arról, hogy milyen fontos szerepet töltöttek be a betyárok, és hogy a bakonyi betyárok közül kivált csoportból hogyan alakultak ki a vértesi betyárokként ismert csapatok.

Szent László királlyal kapcsolatban megemlítette, hogy nem csak az egyház, de a szegények támogatója is volt, sőt, hogy európai uralkodókat és országokat mesze megelőzve egy jelentős szociális fejlődést is elindított. Az erélyes életéről és lovagi tetteiről híres uralkodóról több legenda szól, mint bármelyik királyról.

A közönség ezt követően Arany János Szent László című versét, majd Kónyi-Kis Botond gondolatait hallgathatta meg. A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom alelnöke köszönetet mondott a jószándékú és akaraterővel bíró Vértesalja Gyermekeinek, külön kiemelve Csöngedi Csabát.

-Egy nappal a hősök napja előtt nagy öröm itt lenni. Minden magyar hősképének, a leginkább hőn szeretett királynak van a legnagyobb legendakincse. Ha nagy bajban vagyunk, akkor Szent László előjön a sírból, hogy megsegítsen bennünket. Ő rendelkezett egy általános, egyetemes, emberi tulajdonsággal. Erő, bátorság, hősiesség, vagyis ő a férfi eszményi megtestesítője, aki már gyerekkorában medvékre és bölényekre vadászott. Attila örökösei mit is tisztelhetnének jobban, ha nem az erőt, de az erő nem ér semmit, ha nem párosul hozzá cél. Ám László esetben mindig megvolt a cél, mert tudta, hogy nem férfi az, aki csak önmagáért, vagy csak a családjáért él, mondta Kónyi-Kiss Botond, aki beszédét követően leleplezte Szent László szobrát, melyet Endresz László szobrászművész készített. A felsorakozott betyárok fegyverei ismét megszólaltak, majd az ünnepség véget ért, és megkezdődtek a koncertek.

Fotó: Palocsai Jenő / FMH

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában