„Ujjé, a ligetben nagyszerű!”

2023.05.28. 15:30

Civil nap főzőversennyel és gyermeknap vidámparkkal Polgárdiban (galéria)

A hagyományos civil nap, a városi főzőverseny a Batthyány ligetben zajlott, a fő szervezők (az önkormányzat és az Összhang Egyesület) Polgárdi legjobb gulyását keresték. A gasztronómiai megmérettetésre 27 csapat nevezett.

V. Varga József

A gulyásfőző verseny dobogósai a zsűri és a polgármester társaságában

Fotó: V. Varga József

Zoltán és Tibor a tűz mellett főzte a babgulyást! Persze ez így nem a teljes igazság. Sokác babról van szó, és a speciális cserépedényről.

– A földműves sokácok régen csuporban vitték ki a földekre az étel összekészített hozzávalóit, a méretes cserépedényt a tűz mellé rakták, felöntötték vízzel, és magára hagyták. Amíg dolgoztak, az ebédjük is elkészült – magyarázza Köntös Zoltán alpolgármester, az Összhang Egyesület elnöke és Keresztes Tibor, a Polgárdiért Közalapítvány elnöke. – A méretes csupor egyik oldalát éri a hő, szó szerint kering a leves az edényben az egyoldali melegítéstől, kavarni sem kell.

A „tűz mellett” sokác bab cserépedényben
Fotó: V. Varga József

A két egyesületi elnök a Mohács környéki különlegesség receptjét is megosztotta a Hírlap olvasóival.

Sokác bab (fazekas bab, csupros bab, köcsögös bab). Hozzávalók 10 főre: 80 dkg tarkabab, 50 dkg füstölt csülök, 50 dkg sertéscomb (lehet marhalábszár is), 2–3 vöröshagyma, 4 sárgarépa, 3 petrezselyemgyökér, 5 gerezd fokhagyma, 2 nem csípős zöldpaprika (tv-paprika), 1 csokor petrezselyem, kis darabka füstölt szalonnabőrke, kis darabka szárazkolbász, 3,5–4 liter víz, 2 babérlevél, pirospaprika, őrölt fekete bors, só.

– Mi készítjük a városebédre a gulyást, mintegy száz adagot – teszi hozzá az üstöknél Zoltán és Tibor. – A sokác babot pedig délutánra szánjuk, ínyencségnek.

„Főtt” a zsűritagok feje – Kocsis Marcell (b), Weisz János és Eiserle László
Fotó: V. Varga József

A gulyás bográcsokban főtt, a tekintetes zsűrinek meg a feje. Kocsis Marcellnek, Weisz Jánosnak és Eiserle Lászlónak nem volt könnyű dolga, ízletes, finom ételek készültek, a három dobogós helyezettet még vissza is kóstolták.

Végül azután megszületett a döntés, az idei városi gulyásfőző verseny győztese a Profil 2002. Kft. (Németh Zsuzsi) különítménye lett, megelőzve a Mókecek (Albert József) és az Óvoda (Fenyvesvölgyi József) gárdáját. A dobogósoknak „autentikus” fakanál és az alkalomra készült kötény is dukált.

Az eredményhirdetés, a díjátadás remek hangulatban zajlott, az okleveleket, a díjakat Nyikos László polgármester adta át a csapatoknak, pörgős zenei aláfestésként Goran Bregovic ismert Bella Ciao-feldolgozása szolgált.

A győztesek tánclépésben indultak a díjátadóra
Fotó: V. Varga József

A felnőttek után a gyermeknapi délután az aprónépet kényeztette a ligetben. Megnyitotta kapuit az ingyenes vidámpark, a színes kirakodóvásár, érkezett a lufihajtogató bohóc. A látványos ugrókötél-bemutatót a Sirtaki Görög

Néptánccsoport előadása és táncháza követte, majd bábszínház, meseszínház és óriásbábos utcaszínház szórakoztatott kicsit és nagyot egyaránt.

A városi gulyásfőző verseny első helyezettje, a Profil 2002. Kft. különítménye. Középen Nyikos László polgármester
Fotó: V. Varga József

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában