Minden negyedik arany

2023.05.28. 19:00

A vártnál is jobb eredmények születtek a különleges borversenyen, Söréden (galéria)

A Móri borvidék legkisebb települése rukkolt elő az egyik legnagyobb ötlettel. Kizárólag csak egy szőlőfajtára, a borvidék legősibb kincsére és annak leszármazottaira korlátozódik a megmérettetés. Így született az Ezerjó és gyermekei borverseny, melyet másodszor tartottak a Sörédi Szőlőhegyen.

Palocsai Jenő

Mórról is szép számban képviselték a borvidék központját és közülük többen borokat is hoztak a versenyre

Fotó: Palocsai Jenő / FMH

Keszi Tamás pincéjében szervezték meg idén is a Sörédi Szőlőhegyért Alapítvány égisze alatt az Ezerjó és gyermekei borversenyt. A házigazda és másik alapítványi vezető Szabó Imre mindent elkövetett a verseny létrejöttéért, sikeréért, így több helyre maguk mentek ki a mintákért. A bírákat, a fajtákkal szembeni elfogultság, illetve az esetleges érintettség elkerülése érdekében kizárólag a borvidéken kívülről hívták. Ahogy 2022-ben, idén is Takáts Edina volt a bírálóbizottság elnöke. Mellette négy ítész volt, Páncél József Székesfehérvárról, Nagy Gábor Pázmándról, Borbély Csaba Pannonhalmáról és Bősze Csaba Ászárról.

Keszi Tamás alapítványi elnök elégedett az eredményekkel, ugyanakkor fájlalja, hogy kevés fiatal kapcsolódik be a szőlőtermesztésbe, borkészítésbe
Fotó: Palocsai Jenő / FMH

-A 38 mintát végigkóstoltuk és végighallgattuk a bírálók megjegyzéseit. Az fontos, hogy elhangzott, nem volt rossz bor és ezt az eredmények is bizonyítják, hiszen csupán két bronz- és tíz aranyérmes volt, a többi pedig mind ezüstöt kapott. De azt is megállapította a bírálóbizottság, hogy nem volt kimagaslóan jó bor. Azt mindenki tudja, aki csak egy kicsit is foglalkozik a szőlővel, borkészítéssel, hogy a 2022-es termés mesze nem volt a legegyszerűbb évjárat. Komoly megpróbáltatás volt a szőlővel is dolgozni, és még annál is nehezebb volt a pincében kezelni a borokat. Ettől függetlenül még csak véletlenül sem szabad leírni a 2022-es évjáratot, mert sokat tanít és óriási tapasztalatokat is ad nekünk. Rengeteget kellett dolgozni azért, hogy születhessenek olyan szép borok, amit bátran oda tehetünk bárki elé az asztalra. A végeredmény is szép, de nem csak az számít, hogy mennyi az arany, az ezüst és a bronz, mert érdemes figyelni a pontszámokat is. Ha jobban megnézzük a százpontos értékelési rendszerben kapott eredményeket, jól látható, hogy az ezüstérmet kapott borok közel háromnegyed része 82 pont fölötti, vagyis, ha az öt bírálóból csak az egyiknek egy kicsit is jobban tetszik az adott bor, akkor átválthatott volna aranyra. Ha valakinek a bora 84 pont felett kapott, bárki bármikor büszkén kiállhat vele, mondta Sáfrán András a Móri Borvidék hegyközségének választmányi tagja, aki egyben a Sáfrán Pince tulajdonosa is.

Az eredményekről a főszervezőt, az alapítvány elnökét is kérdeztük.

-Elégedettek vagyunk, ez volt várható a tavalyi év terméséből ennél sokkal jobb eredmények nem születhettek volna. Nem volt hibás bor, nem kellett kizárni egyet sem. Sok környező településről érkeztek borok, szinte a borvidék minden szegletéből, sőt, Fehérvárcsurgóról is. A sörédi borok is jó értékeléseket kaptak, mondta Keszi Tamás elnök, aki Generosa borával arany-, a habzó Ezerjójával és a 2021-es érett Ezerjóval ezüstérmet kapott.

Az értékelő beszédek sorába becsatlakozott Geszler József is.

-Nagyon fontos munkát végez a Sörédi Szőlőhegyért Alapítvány, ugyanis számunkra kötelező az Ezerjó termesztése, hiszen mi vagyunk a Móri borvidék. Vannak kereskedőkkel kapcsolataink külföldön is, és ők is azt javasolják, hogy nekünk az Ezerjó borok készítésébe kell több energiát fektetni. Chardonnay-vel nem érdemes, hiszen az öt földrészen mindenütt van, hívta fel a figyelmet a több rangos díjjal is büszkélkedő Geszler Családi Pincészet vezetője.

Sáfrán András tolmácsolta a bírálóbizottság véleményét, értékelését a résztvevőknek és ő osztotta ki az okleveleket is
Fotó: Palocsai Jenő / FMH

A móri turizmusban és vendéglátásban élen járó Mölmann Erzsébet szintén jelen volt a borversenyen. A vállalkozó arról beszélt, hogy nagy öröm számára, hogy itt lehet, mert nagyon magával ragadó a hely, és a hozzá érkező szállóvendégeknek mindenképpen ajánlani fogja a Sörédi Szőlőhegyet, mert a hely varázsa és a helyiek vendégszeretete biztosan mások számára is meghozza ezt a kellemes hangulatot.

Összegészében tehát 38 minta indult, sok Ezerjóval, Generosa-val, és szerepelt Zenit, Zeusz és Zengő is. Ezek közül 10 arany, 26 ezüst- és 2 bronzérem született. Az arany minősítésűek közül többen különdíjat is kaptak. Az első öt helyen Miklós Csabi, a Hegedűs Családi Pincészet, a Fűrész Pincészet, a Bernáth Pince és Lincz Családi Pincészet végzett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában