Cserediák program

2023.05.22. 14:45

A testvériskolai kötelék első lépései – Schwäbisch Gmünd diákjai érkeztek Fehérvárra

A székesfehérvári Lánczos Kornél Gimnázium és a Schwäbisch Gmünd városában működő Adalbert-Stifter-Realschule közötti partnerkapcsolat előkészítése részeként huszonhárom német cserediák érkezett Fehérvárra.

Héjj Vivien

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Már több mint három évtizede testvérvárosi kapcsolat köti össze a megyeszékhelyet és a Baden-Württemberg tartománybeli Schwäbisch Gmünd városát. A magyar-német testvérkapcsolat hamarosan új szinte léphet: kölcsönös együttműködésre törekszik a két város egy-egy iskolája.

A Lánczos Kornél Gimnázium és az Adalbert-Stifter-Realschule közötti partnerkapcsolat kialakítása részeként huszonhárom német cserediák és két pedagógus érkezett Székesfehérvárra. A német intézmény igazgatója, Adelheid Singer-Luschka elmondta, a személyes látogatásnak köszönhetően a diákok megismerhetik a két ország, a két kultúra hasonlóságait és különbségeit, ezáltal sokat tanulhatnak egymástól.

– Tavaly vettük föl a kapcsolatot a Schwäbisch Gmünd-i iskola igazgatójával és vezetőségével, azóta nagyon-nagyon sok interjún vagyunk túl. Első lépésként mi látogattuk meg őket, körülnéztünk, megnéztük az iskolát, hogy alkalmas lesz-e a diákjaink számára. Közösen abban állapodtunk meg, hogy körülbelül húsz-húsz diáknak megnyitjuk a testvérkapcsolati lehetőséget. Most érkeztek hozzánk először látogatóba, és ha minden jól megy, októberben a mi diákcsapatunk utazik Németországba – beszélt az együttműködésről Kovács Gergely, a Lánczos Kornél Gimnázium igazgatója, aki arra is kitért, a jövőben, ha az együttműködés szorosabbra fonódik, tavasszal és ősszel utazhat a partneriskolába egy-egy diákcsoport.

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A Schwäbisch Gmünd-i diákokat és tanáraikat Lehrner Zsolt alpolgármester köszöntötte a városháza dísztermében, ahol arról beszélt, nagy öröm, hogy a két település között már több mint három évtizede szoros partnerkapcsolat áll fenn.

– Kívánom, hogy a diákok egymás között is jó személyes kapcsolatokat, hosszan tartó barátságokat alakítsanak ki, mert ezek pár év múlva még tovább gazdagíthatják a két város és a két nép közötti barátságot és együttműködést. – tette hozzá.

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A diákcsapat sorra fedezi fel a város természeti és kulturális értékeit. A sóstói piknik után hétfőn a megyeszékhely látnivalóit fedezték fel, majd a hét további részében a fővárosba és a Balaton térségébe is ellátogatnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában