Változnak az évszakok...

2023.04.01. 20:23

Varázslatos látvány, ahogy a tavasz színei eluralkodnak Fehérvár belvárosában

Amikor madárcsicsergésre ébred az ember reggelente, a redőny apró résein bekukucskál a nap, az udvaron pedig hirtelen élénkzöldbe vált a hirtelen növésnek indult fű, egyértelmű, hogy itt a tavasz! Ha nem is éppen ezek, de a városban is egyértelmű jelei vannak a kikeletnek. Sétáljanak velünk a tavaszi belvárosban!

Borsányi Bea

Fotó: Fehér Gábor / FMH

A tél egyhangú szürkesége után színesbe vált minden. Az aszfalttal borított utak mellett is élednek a fák, rügyet bontanak, színes virágba borulnak. A panelházak tövében kialakított kis virágoskertekben és a belvárosi házak udvarain megjelennek a sárga nárciszok és a több színben pompázó árvácskák, a tavasz első, jellegzetes virágai. Bár az esték még hidegek, a nappalok már langyosak, ki lehet merészkedni az utcára, a terekre. A belvárosi kávéházak és éttermek teraszára kikerülnek az első asztalok, mellettük a kevésbé fagyosak élénk beszélgetésbe bonyolódva isszák forró kávéjukat. A kirakatokban már feltűnik egy-két érettségi tabló, hamarosan indulnak a valétálók, hogy megnézzék saját magukat, no meg a barátokat, ismerősöket az üveg mögé pakolt tablófotókon és jókat vihogjanak azon, ki, hogy néz ki.

Fotós: Fehér Gábor / FMH

A kisgyerekes családokban előkerülnek a műanyag kismotorok, melyeket élénk kattogással hajtanak a kicsik az Országalma környékének kövén. A főtéren megtelnek a padok, bár a hideg kövön ilyenkor még nem jó hosszan ücsörögni. 

Fotós: Fehér Gábor / FMH

A fiatalokat ez persze cseppet sem zavarja, már kezdik „belakni” a gimnázium előtt a Bartók Béla teret, ahol néhány diák az egyik öreg fa vastag ágaira telepedett beszélgetni. A körben lévő virágágyásokban rózsaszín, piros és lila árvácskák nyújtogatják fejüket az ég felé. Nem messze innen a Virágóra még téli álmot alszik, pár perc sétára a Kossuth udvarban viszont az árvácskák között világosrózsaszín, illatos jácintok bűvölik az arra sétálók érzékeit. Tavaszi ruhát öltött a Piac téri park egy része is, amarra is árvácskák hada fogadja a busszal városba érkezőket.

Fotós: Fehér Gábor / FMH

A tavasz legszebb része, a természet napról napra látványosabb ébredése most kezdődik. Érdemes kiélvezni minden pillanatát, mert aztán – az utóbbi évek tendenciája szerint – egyik pillanatról a másikra belobban a perzselő nyár. Tudják, ahogy a mondás is tartja: január, február, itt a nyár! 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában