Vízszint

2023.04.19. 11:30

Újabb helyről kerülhet víz a Velencei-tóba - jelentette be az országgyűlési képviselő

A Fejérvíz Zrt. ügyvezetőjével, Laczi Péterrel és Csákvár polgármesterével, Illés Szabolccsal tárgyalt Tessely Zoltán országgyűlési képviselő a Velencei-tó kapcsán. Izgalmas projektet indítanak el ugyanis, amely szintén a tó vízszintjének emelkedését szolgálja.

S. Töttő Rita

A gárdonyi tópart - a tó már hízik, de a stégtartó oszlopok még kint vannak

Fotó: S. Töttő Rita / FMH

Újabb lépés következik a Velencei-tó vízszintjének emelése érdekében. Az „optimálistól” ugyanis még legalább 50 centiméternyire van a jelenlegi vízállás a tavon. Tessely Zoltán országgyűlési képviselő egy keddi szakmai egyeztetést követően jelentette be, milyen módon igyekeznek tenni az ügy érdekében.

Mint mondta, a kormányhivatalt és az érintett hatóságot is megkeresik hivatalosan azért, hogy a csákvári szennyvíztisztító telep tisztított vizét ne egy másikvízgyűjtő területre, a Váli-víz vízgyűjtőterületére juttassák el egy 12 kilométeres vezetéken keresztül, hanem a Velencei-tó vízgyűjtő területére.

- A tervek szerint erre úgy kerülhet sor, hogy a Csíkvarsai réten tovább haladva, további természetes módon tisztulva kerülhet a víz a Velencei-tó területére. Ez napi 800 köbméter vizet jelent. Ezzel párhuzamosan a csákberényi szennyvíztisztító telep is felmerült, amely hasonlóképpen idegen vízgyűjtőterületre pumpálja nyomott vezetéken keresztül a tisztított vizet – ez is bekerülhetne a Velencei-tó vízgyűjtőterületére, hasonlóan további természetes tisztuláson keresztül. Ez további napi 200 köbméter vizet jelent. Tehát összesen napi 1000 köbméter vizet fogunk tudni kormányozni még a Velencei-tó területére – mondta el az országgyűlési képviselő, hozzátéve: - Ez lehet, nem egy óriási mennyiség, de amikor elkezdtük, azt mondtuk, minden csepp vizet megpróbálunk itt tartani annak érdekében, hogy elérhessük a kívánt vízállást – ami már közeledik. Bár az optimálistól - a mostani közel 110 centiméter ellenére - még 51 centiméter választja el a Velencei-tavat. Tehát még van dolgunk bőven.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában