Nem éri meg rossz helyen letenni a szemetet

2023.04.20. 08:00

Több év szabadságvesztés járhat annak, aki illegálisan szabadul meg szemetétől

Sajnos egyre több zöldterületen figyelhető meg az a sajnálatos tendencia, hogy vannak olyan emberek, akik szemétlerakóként használják a területeket. Mindent odadobnak, amire nincs szükségük, beleértve talán olyan veszélyes hulladékokat is, mint az építési törmelék, gumiabroncs, vegyszerek vagy épp tisztítószer flakonok.

Déri Brenda

A szemétszüret elnevezésű akcióhoz a diákok mellett helyi önkéntesek is csatlakozhatnak

Forrás: pexels.com

Ahhoz, hogy ilyen, úgynevezett illegális hulladéklerakó helyet találjunk, nem kell nagyon keresgélni, igaz ez országos és megyei viszonylatban is. Elegendő, ha az autóban ülve kémleljük az út menti árkokat vagy a távolabb eső területeket. A minap éppen a 62-es úton haladtam Velencéről Perkáta irányába, amikor az egyik település határában arra lettem figyelmes, hogy több helyen is kisebb szemétdombok tornyosulnak az árkokból. De korábban Székesfehérvár erdős részeiben is lehetett látni nagyobb mennyiségű szemetet. Ugyan a helyiek a településvezetéssel karöltve a legtöbb helyen igyekeznek tisztán tartani a környezetüket, de azért még így is időről időre újabb illegális szemétlerakók keletkeznek. Ám azt talán sokan nem tudják, hogy milyen súlyos következménnyel jár a környezet ilyen mértékű szennyezése, pusztítása. Erről a Fejér Vármegyei Rendőr-főkapitányság korábban egy részletes tájékoztatást adott lapunknak, mely szerint minden esetben az adott cselekmény jogi megítélése dönti el, hogy az szabálysértés, bűncselekmény, vagy esetleg más egyéb jogsértés. 

– A hulladékgazdálkodás rendjének megsértése akár három évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető, minősített esetben pedig a büntetés egytől öt évig terjedő szabadságvesztés. A szabálysértés jogkövetkezménye lehet a szabálysértési hatóság által kiszabott, akár 150 ezer forintig is terjedő szabálysértési bírság, de a közterület-felügyelő, természetvédelmi őr, mezőőr által is kiszabható helyszíni bírság – nyilatkozta a téma kapcsán korábban a rendőrség.

Fontos azonban azt is megemlíteni, hogy az illegális hulladéklerakások hátterében nem mindig a hanyagság vagy éppen a felelőtlen magatartás áll. A szemét legális elhelyezéséért néhol igen magas összeget kérnek el, illetve, ahogy fent is említettük, vannak olyan hulladékok, amiket sehol nem lehet leadni. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában