Ünnepi szentmise

2023.04.09. 13:36

Spányi Antal: ellent kell mondanunk a háború borzalmainak

„Ellent kell mondanunk mindannak, ami a józan észnek ellentmond, ami nem egyeztethető össze az emberi természettel.” – fogalmazott a húsvétvasárnapi ünnepi szentmisén Spányi Antal megyés püspök.

Héjj Vivien

A jelenkor történéseire is reflektált Spányi Antal megyés püspök

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Csordultig telt a gyönyörűen felújított Szent István-székesegyház húsvétvasárnap délelőttjén, amikor Spányi Antal megyés püspök tartott ünnepi szentmisét. A kereszténység legnagyobb ünnepén arról beszélt, ha valakinek módja volt, és teremtett rá lehetőséget, hogy a nagyheti szertartásokba, elmélkedésekbe, imádságokba belekapcsolódjon, lassan-lassan megszülethetett lelkében a húsvét öröme és békéje.

– Talán megértettünk valamit abból is, hogy Jézus nagypénteki kereszthalála, az emberi tragédia értünk és miattunk történt. Hogy a mi bűneink vitték Krisztust a keresztre, aki a bűneinket elvéve megszabadított bennünket, megváltott, hogy ne a bűnök rabságában éljünk, és a bűneink következményeként ne legyen részünk az örök elveszettség, hanem Krisztus szeretetében megszabadulva képesek legyünk új életet élni. – mondta a megyés püspök.

Fotós: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

– Mi itt azért vagyunk együtt, mert tudjuk, hogy Krisztus él. Föltámadt, és ez nem egy egyszer, valamikor régen megtörtént esemény. Az időben persze egyszer történt meg, az idő egy pontján, de valahogyan mégis mindig ebben a pontban tudunk kapcsolódni, valahogy mindig mégis, előttünk is föltámad az úr. Amikor a föltámadottra tekintünk, akkor azt kell megértenünk, hogy miként miattunk és értünk halt meg a kereszten, ez a sírból fölkelő Krisztus értünk támadt föl. Azt akarja, hogy mindannyian az ő új életéből részesüljünk. Abból az életből, amely szent, amely örök, amely képes a jóra, s amelynek a jót kell is tennie. Értünk támadt föl, hogy a mi életünk többet ne legyen reménytelen, ne legyen kilátástalan, ne legyen kudarcok sorozata, hanem legyen Krisztus követésében kiteljesedő boldog élet. A föltámadt Krisztus, aki bennünket a maga életében akar részesíteni, azt a feladatot bízza ránk, hogy ebben a világban róla tanúskodjunk. – folytatta.

A húsvétvasárnapi szentmisén csordultig telt a székesegyház
Fotós: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A jelenkor történéseit említve Spányi Antal arról szólt, ellene kell mondanunk a háború borzalmainak, amely pusztít, öl és rombol, amely nyomán emberek életüket és életük művét veszítik el. Marad a nyomorúság, a szenvedés, a bánat. Ha az élet megmarad, a megsebzettség akkor is ott van, egész földi élet során viselni kell.

– Ellent kell mondanunk mindannak, ami a józan észnek ellentmond, ami nem egyeztethető össze az emberi természettel. Meg kell próbálnunk megállítani az apró emberi rosszaságot, gonoszságot, gonoszkodásokat, azokat a csipkelődéseket, szurkálásokat, amelyekkel egy családon belül egy ember napját nehézzé lehet tenni. – zárta ünnepi gondolatait Spányi Antal megyés püspök.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában