Szabad vagy nem szabad?

2023.04.05. 20:00

Jogos a felháborodás, ha a szomszéd vasárnap füvet nyír?

Hatalmas indulatokat válthat ki az emberből, ha vasárnap tovább aludna, netán a teraszán ebédelne a családjával, de a nyugalmát a szomszéd udvarából áthallatszódó fűnyírás zavarja.

Déri Brenda

Forrás: Pexels

De jogos-e a felháborodás? Rögzíti-e valamilyen jogszabály vagy szabályozás, hogy a vasárnap, az szent és sérthetetlen és tilos minden olyan tevékenység, ami bárkinek a nyugalmát megzavarja?

Az alapszabályokat egy 2008-as együttes rendelet foglalja magába, amely többek között rögzíti, hogy mi számít környezeti zajnak, valamit mik a környezeti zajok korlátai. E szerint reggel 6 és este 22 óra között megengedett a zajkibocsátás, azonban ezt is egy megadott decibelérték szabályozza, ami attól függően eltérő, hogy milyen területen tartózkodunk. Lakóterületen 50-55 decibelben határozták meg az említett időintervallumban. Este 22 óra és reggel 6 óra között ez a szint 40-45 decibelre csökken, ennél magasabb zajongás már csendháborításnak minősül. Ám, mivel jelen cikkünkben a vasárnapi fűnyírás problémáját boncolgatjuk, így nem árt tisztában lenni azzal, hogy a fűnyírás külső zajforrásnak minősül, amire a fent említetteknél szigorúbb szabályozás van érvényben. E szerint hétköznapokon reggel 7 és este 20 óra között szabad csak füvet nyírni. De mi a helyzet, ha hétvégéről vagy munkaszüneti napokról beszélünk? Az ilyen esetekben ugyanis még inkább korlátolt a zajkibocsátás. Itt a decibel érték elenyészőnek mondható, hiszen ennél fontosabb az időkorlát: szombaton reggel 9 és dél között megengedett a zajkibocsátás, míg vasárnap és munkaszüneti napokon abszolút nem lehet zajt csapni. Igen ám, de az önkormányzatok szabadon rendelkezhetnek arról, hogy településükön kívánnak-e eltérni ettől az általános szabályozástól, avagy nem. Ennek értelmében hozhatnak saját rendeleteket, melyben módosítják a településre vonatkozó zajvédelmi és zajkibocsátási szabályokat. Igyekeztünk minél több ilyen önkormányzati rendeletbe beleolvasni és igen eltérő szabályozásokkal találkoztunk. Volt, ahol a fent említettekhez hasonlóan tilos a vasárnapi zajcsapás, míg máshol a délelőtti órákban megengedett volt. Így mielőtt heves szóváltásba kezdene bárki a szomszéddal, célszerű a település honlapján vagy az önkormányzatnál tájékozódni az érvényben lévő szabályozásokról.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában