Arcanum

2023.04.25. 19:00

Fejér vármegye évfordulós emlékei

Baráth Eszter

Megújult a megye könyvtára

Hatvan esztendővel ezelőtt számoltak be arról megyénk napilapjában, hogy hosszú hónapokig tartó munkálatok után hamarosan megnyitja kapuit az olvasók előtt a megújult Vörösmarty Mihály Könyvtár. „Székesfehérváron több mint egy évig tartó munkával másfél millió forintos költséggel újjáépített Vörösmarty Mihály Könyvtárat.” – írták 1963-ban ezen a napon. A beszámoló szerint a korszerűen berendezett és átalakított intézményben mintegy negyvenezer kötettel várták az olvasókat.

Filmre rögzítették a hagyományokat

Filmen a múlt – Néprajzi leletmentés Perkátán címmel olvashattak beszámolót a Fejér megyeiek napilapunkban 1973-ban ezen a napon. Akkor úgy fogalmaztak, nemes, ugyanakkor nehéz feladatra vállalkozott a Magyar Tudományos Akadémia Néprajzi Csoportja, akik a múlt néprajzi kincseinek megmentését tűzte ki célul. A gyűjtésből pedig Fejér megye sem maradt ki, a szakemberek megyénkben is rögzítették az emlékeket, a hagyományokat. „A székesfehérvári István király múzeum néprajzosai és a székesfehérvári Megyei Művelődési Központ segítségével tegnap Perkátán filmre vették a környék kiveszőfélben lévő, hajdan híres táncait.” – írták megyénk napilapjában. A különleges forgatásra Alapról, Jenőről, Pákozdról, Soponyáról és Perkátáról érkeztek táncosok, akik többsége a beszámoló szerint már több mint 70 évesek voltak a felvételek idején, ennek ellenére fiatalosan járták a térségre jellemző táncokat. A felvételek során rögzítettek többek között lassú és friss csárdást, üvegcsárdást, kanásztáncos és alapi ugróst is.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában