Emléktúra

2023.04.16. 19:26

Egy séta az emlékek és a múlt útján

Holokauszt emléktúrát szervezett a Tourinform Iroda a magyarországi zsidó áldozatok emléke előtt tisztelegve április 16-án, vasárnap délután 15 órától a belvárosban.

Déri Brenda

Fotó: Fehér Gábor / FMH

Az emlékséta során a székesfehérvári zsidóság elmúlt mindegy 150 évével ismerkedhettek meg a résztvevők, megtekintve olyan polgárházakat, üzlethelyiségeket, épületek egykori helyét, amelyek kötődtek és a mai napig is kötődnek a székesfehérvári zsidó múlthoz. Váczi Márk történésztől a helyszínen megtudtuk, hogy a zsidók 1837 körül telepedhettek le tartósan Székesfehérváron és többségük kézműves és kereskedő család volt. Majd 100 évvel később Fehérvár lakosai közül mintegy 2075-en vallották magukat zsidónak. Nagy részüket azonban a Holokauszt idején elhurcolták és megközelítőleg 300-an maradtak a deportálások után. Így az ortodox hitközösség szinte teljes mértékben megsemmisült.

Az emlékséta további részében az áldozatokon túl szó volt a leszármazottjaikról is, illetve a legfontosabb épületekről is hallhattak történeteket a résztvevők. A zsinagóga, a várkörúti imaház, a Fekete sas szálló és az egykor mögötte álló mozi mind-mind emblematikus helyszíne és épülete volt az akkori zsidóságnak. 



 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában