Újabb mérföldkő

2023.04.21. 17:30

Duplájára emelkedik a bölcsődei férőhelyek száma Ercsiben (galéria)

Az évek óta vágyott fejlesztés hamarosan fizikai valójában is láthatóvá válik. Az alapkövet letették, így már bizton mondhatjuk: 2024 tavaszára újabb bölcsődével gazdagodhat Ercsi.

Héjj Vivien

A különféle kordokumentumokat és relikviákat tartalmazó "alapkő" jelzi: indulhat a kivitelezés

Fotó: Kricskovics Antal

Ünnepélyes keretek közt tették le a Fűzfa utcában, a meglévő bölcsőde szomszédságában az új intézmény alapkövét. A település önkormányzatának és lakóinak régen vágyott beruházása válhat valóra az új minibölcsőde felépítésével.

– Fejér vármegyében egyre több gyermek születik, a megyébe költözők is egyre több gyermeket hoznak magukkal, vagy épp gyermekvállalás előtt állnak. Ez mindenképpen fontos és jó számunkra, de egyúttal egy pozitív kihívás elé is állítja a a településeinket: az ellátórendszernek is meg kell felelnie annak a kritériumnak, hogy a gyermekeket már bölcsődés korban el tudják helyezni a szülők, így aki szeretne, előbb visszaállhat a munkaerő világába. – hangsúlyozta a Fejér Vármegyei Közgyűlés elnöke, Molnár Krisztián.

A vármegyei elnök felidézte, Ercsi életében a 2017. év egy ugrópont volt, ugyanis ekkor kapott pozitív elbírálást az a pályázat, amely megalapozta a város első, tizennégy férőhelyes bölcsődéjének létrehozását. A gyermekszám gyarapodásával rövid időn belül felmerült az igény a férőhelyek bővítésére. Egy 2022-es pályázati lehetőségnek köszönhetően a város több mint 208 millió forintos támogatásban részesült – ebből nagyságrendileg 160 millió forint uniós, 45 millió forint pedig hazai forrás.

– Számunka mindig az a fontos, hogy az ellátottak – jelen esetben a gyermekek – milyen körülmények közé kerülnek, és az itt dolgozók milyen körülmények között végezhetik azt a munkát, ami talán a legszebb és legfelelősségteljesebb, a gyermekek nevelése, oktatás, szellemi, testi és lelki gyarapítása. Olyan intézmény épül Ercsiben, ami illő helyet ad az ide érkező gyermekeknek. – tette hozzá Molnár Krisztián.

A város országgyűlési képviselője, Mészáros Lajos arról beszélt, mindig nagy öröm egy olyan fejlesztés, amely a gyermekek érdekeit szolgálja. Mint mondta, nagy szükség van a beruházásra, hiszen a kormány népesedéspolitikája eredményes, így egyre több gyermek születik, s Ercsi kedvező földrajzi adottságainak köszönhetően egyre többen telepednek le a Duna-parti városban.

Az új intézmény létrehozásának előzményeiről és az épülő bölcsőde kialakításáról Fischer Ádám alpolgármester adott tájékoztatást. Elhangzott, az önkormányzat 2016-ban igényelt támogatást a település első bölcsődéjének megépítésére. Az ötletből azóta valóság lett, s 2021. október 19-én megkezdődött a bölcsődei nevelés az első önkormányzati bölcsődében. Az intézmény két csoportban összesen 14 gyermeket tud fogadni.

– Ercsiben évente nagyjából száz gyermek születik, tehát a potenciális „ügyfélkör” kétszáz-kétszázötven fősre tehető. Mivel már az első bölcsőde építése közben tudható volt, hogy ehhez a gyereklétszámhoz a 14 férőhely nem lesz elégséges, újabb bölcsőde fejlesztéséhez igényelt támogatást az előző önkormányzat, aminek eredményeként a város 120 millió forint forráshoz jutott még 2020 márciusában. – emlékeztetett a fejlesztésekért felelős alpolgármester.

Innentől datálható tehát Ercsi második bölcsődéjének története. 2021 februárjára elkészültek az építési engedéllyel rendelkező kiviteli tervek, ám a folyamatosan emelkedő építőipari árak miatt a korábban elnyert támogatás kevésnek bizonyult, négy kiírt közbeszerzési eljárás után sem sikerült megtalálni azt a kivitelezőt, aki a rendelkezésre álló anyagi keretből vállalta volna a bölcsőde felépítését. A végső megoldást a Helyreállítási és Ellenállóképességi Terv pályázaton elnyert 208,12 millió forint vissza nem térítendő támogatás hozta el.

Az új intézmény a már meglévővel azonos kapacitású lesz: két csoportszobában összesen tizennégy kisgyermeket fogadhat. A közel kétszáz négyzetméter alapterületű intézményben helyet kap a csoportszobákon túl többek között egy szülői váró, egy akadálymentesített mosdó, gyermeköltöző, valamint a személyzeti helyiségek mellett egy tálalókonyha létrehozását is tartalmazzák a tervek.

A projekt megvalósítását az elnyert támogatáson felül az önkormányzat saját költségvetéséből további 16 millió forinttal támogatja. A kivitelezés szerződésben foglalt határideje: 2024. március 29., így várhatóan jövő tavaszra elkészül az új, korszerű, a 21. század elvárásainak megfelelő minibölcsőde.

Az alapkőként szolgáló, különböző kordokumentumokkal és relikviákkal megtöltött fém urna földbe helyezése előtt Szeleczky Csaba plébános áldotta meg az épülő bölcsőde területét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában