Van, ami elkerülhetetlen

2023.04.05. 17:00

Döntött a csőszi önkormányzat – fizetnek, méghozzá vissza

Súlyos és nehéz döntés az, amikor a már megkapott milliókat kell visszaadnia egy településnek, de talán ez lehet a megoldása jövőre nézve?

Hajdú Marianna

Komoly döntést kellett meghoznia a testületnek kedden este Csőszön.

Forrás: Hajdú Marianna/FMH

A legfontosabb napirendi pont

Kedden késő délután megtartott Önkormányzati Képviselő-testületi nyílt ülésen a legfontosabb napirendi pont, a művelődési ház ki- és átalakítására pályázati úton befolyt összegek visszafizetésének a megszavazása volt.

A sárgerenda a probléma kezdete

A településen a hajdani főúri épület szolgál művelődési házként. A szebb napokat is megélt kastély tetőszerkezetét a 2019-ben megkezdett felújítás során megbontották. A munkák megkezdését követően nem sokkal a projekt meg is állt, mivel kiderült, a tetőszerkezet ugyan jó állapotban van, de a nagyjából 150 éves épület rejtett egy meglepetést. Az úgynevezett sárgerendát, amit az akkori építési módszer szerint, a falazat tetejére helyeznek, hogy elossza a födémgerendák és a tetőszerkezet súlyát. Földesi Gábornak, a település polgármesterének elmondása szerint, ez a sárgerenda  okozta a problémát. Mint kiderült, a gerenda állapota annyira rossznak bizonyult, hogy cserére szorul, így a tervezett munkához képest, komplikáltabb a tetőhéjazat cseréje. 

Az árak elrohantak

Az akkori számítások szerinti költségvetés, a többletköltséget már nem fedezte volna, – arról nem beszélve, hogy az egész épületet szeretnék korszerűsíteni a mai normáknak megfelelően – de többlet forintokat a település nem tudott a projektbe invesztálni. A felújítási munkák leálltak. Időközben az építési költségek minden téren megnövekedtek, ami csak növelte a már eleve megugorhatatlan többletköltségeket a település számára.

Elölről kell kezdeni

A megpályázott és megnyert, de a kivitelezéshez nem elégséges pénzek bent ragadtak a falu kasszájában. Nagy dilemmát okozott a képviselő testületnek, mi lenne a jó megoldás a jövőben, mind a falu, mind a művelődési ház szempontjából. Erről döntöttek a kora esti órában az önkormányzati képviselők. Döntésük értelmében úgy tűnik, nincs más lehetőség, mint a két pályázati összeget visszafizetni, majd újból nekifutni a projektnek, új tervekkel, új költségvetéssel, új pályázatokkal.

Az elnyert összegeket kamataival együtt kell a településnek visszafizetni, ami plusz 2 millió 100 ezer forint extra költséggel jár, a település számára. 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában