Lengyel, magyar-két jó barát

2023.04.19. 22:01

Barátok vagyunk még? - hangzott el a kérdés a fehérvári Inkubátorházban

Igaz még a régi mondás: "lengyel, magyar – két jó barát"? Ezt a kérdést feszegette Janik Szabolcs, az MCC Politikatudományi Műhelyének kutatótanára, szerda délutáni előadásában.

Hajdú Mariann

Janik Szabolcs, az MCC Politikatudományi Műhelyének kutatótanára tartott előadást az Grand Inkubátorházban, a lengyel-magyar baráti kapcsolatról

Forrás: Nagy Norbert/FMH

Fotó: NAGY NORBERT

A két népet, magyarokat és a lengyeleket több száz éves barátság fűzi egymáshoz. A történelem szekere mindkét nemzet számára hozott olyan fordulatokat, ami a másik felet, mindig valamilyen szolidaritásra késztette “barátja” felé. 

Az előadás végig vette az évszázadok alatt, történelmileg és kulturálisan is, több helyen összefonódó lengyel-magyar barátság gyökereit és a hitet, hogy ez a kötelék felbonthatatlan. Van miben hinni, hiszen éppen viszonyunk történelme is bizonyíték rá, néha a barátok is orrolhatnak a másikra, lehetnek más véleményen vagy akár térhetnek el céljaik. Ellenben, amikor a másik segítségre szorult, mi mindig számíthattunk egymásra, tökéletes példák erre a XIX. és a XX. század viharos évtizedei. A középkori Visegrádi hármakat sem lehetett volna nélkülük ismét életre hívni és lám, a modern korban is erős szövetséget vagyunk képesek alkotni. 

Az orosz-ukrán háború most mégis törést látszik okozni a két nép kapcsolatában. Vannak, akik már a V4-ek felbomlását is látni vélik. Tényleg ekkora lenne a baj, hogy ez az évszázados, páratlan barátság is áldozatául eshet, két kívülálló nemzet csatája által? Reméljük nem. Az elmúlt hónapok és hetek azt mutatják, a lengyel oroszellenesség még közös múltunkból gyökerező, sokszor egymást támogató és segítő barátságunkat is kikezdheti? 
Bízzunk benne, hogy nem így lesz. A feltett kérdésekre, még az előadó sem tudott egyértelmű válaszokat adni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában