Holokauszt emléknap

2023.04.16. 12:09

A Holokauszt magyar áldozatai előtt tisztelegtek

Április 16-án, a reggeli órákban a Holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapján néma főhajtással emlékeztek meg Székesfehérváron az Óvoda utcai Izraelita temető előtti téren.

Déri Brenda

Több mint 400 ezer magyar zsidó áldozat

Fotó: Bácskay Gergely

Ahogy arról a városi hírportál is beszámolt Cser-Palkovics András polgármester és Csanády László polgármesteri főtanácsadó helyezték el a Holokauszt áldozatainak emlékművénél az emlékezés virágait és köveit, nem feledve, hogy 77 évvel ezelőtt ezen a napon kezdődött el a hazai zsidóság gettókba zárása. Ennek sajnálatos tényét mi sem igazolja jobban, minthogy az 1941-ben még 2075 tagú székesfehérvári hitközségből az öt évvel későbbi évi összeírás szerint már csak 289-en maradtak.

Ma 77 éve, hogy elkezdődött a magyar zsidók gettókba tömörítése.
Fotós: Bácskay Gergely

1944. április 16-án a náci megszállókkal együttműködő magyar szervek megkezdték az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását és azt követően rendkívül gyorsan lezajlott gettósítást, majd az első tömeges zsidó deportálás. Július elejéig a teljes vidéki zsidóságot Auschwitz-Birkenauba szállították, ahol azonnali halál várt rájuk. 1941 és 1945 között több mint 400 ezer, a mai országterületről pedig 200 ezer magyar zsidó áldozata volt a holokausztnak. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában